dissabte, 4 de gener del 2014

TORTELL DE REIS AMB MASSAPÀ (recepta Hofmann)






Bon Any 2014!!!

Què tal el Nadal? espero que hagi anat genial. Que hagueu descansat una mica. Com a mínim son dies en que perdem les rutines per passar a no tenir horaris...

Nosaltres hem estat molt bé. Ens hem reunit amb la família, hem menjat (massa crec), hem begut (també diria que massa) i ens hem deixat encomanar una mica de la il·lusió que iradien els nens aquests dies.

A aquestes dates no podia proposar-vos un altra recepta que aquesta. Fins ara sempre havia seguit la recepta de la Su de Webosfritos però aquest any i aprofitant que estic fent el curs de pastisseria vaig optar per fer la de Hofmann que és més tradicional d'aquí ja que és un tortell farcit de massapà.

Si hagués de triar una de les dues per menjar-ne,  no sé per quina optaria perquè totes dues em semblen fantàstiques de sabor però sí que és cert que aquesta de Hofmann és molt més ràpida de fer. Hi ha dos llevats, un molt curtet i l'altre d'una hora i mitja o dues hores i per tant és l'opció més pràctica si disposeu de poc temps.

No cal dir que el farcit de massapà és opcional i si el preferiu sense res, doncs us salteu aquest pas. Un cop cuit el podreu farcir si voleu de nata, trufa o crema.

No em faig esperar més i us deixo la recepta de Hofmann. Tingueu en compte que amb aquesta recepta en surten dos tortells de mig quilo apròximadament cada un.

INGREDIENTS:

* Pel tortell:

- 500 gr. de farina de força
- 200 gr. de llet
- 100 gr. de sucre
- 10 gr. de sal
- 120 gr. de mantega freda
- 30 gr. de llevat fresc (ells fan servir 60 grams però jo ho trobava excessiu i fent-ho amb 30 per mi queda el mateix resultat)
- 1 ou gran
- 20 gr. de rom
- Ratlladura de pell d'1 taronja
- Ratlladura de pell d'1 llimona
- 3 gr. d'essència de tarongina (opcional. Això és de la meva collita però m'agrada molt com l'essència perfuma les masses)
- Fruita comfitada.
- Sucre bolado o bé sucre normal humitejat amb aigua per fer grumolls.
- 1 ou batut amb un péssic de sal per pintar.

* Pel farcit de massapà:

- 125 gr. d'ametlla molta
- 125 gr. de sucre llustre
- 25 gr. de clara d'ou


PREPARACIÓ:

* Del massapà:

- Barrejar en un bol l'ametlla molta i el sucre llustre.
- Afegir la clara d'ou crua i barrejar tot molt bé fins que es faci una massa compacta.
- Agafar el massapà i donar-li forma de tub cilíndric llarg. 
- Cobrir amb paper film i resrvar (és important que quedi ben tapat perquè amb el contacte amb l'aire es resseca amb molta facilitat)

* Del tortell:

- Posar en un bol (el de l'amassadora si tenim màquina) tots els ingredients començant per la farina i afegint després tota la resta d'ingredientes fetn muntanyetes menys la llet i la mantega que de moment no els afegirem.
- Amassar tots aquests ingredientes i quan van lligant, anar afegint la llet poc a poc.
- Quan la massa comenci a ser elàstica, afegir gradualment la mantega freda i tallada a dauets i continuar amassant.
- El temps d'amassat a màquina és d'aproximadament 15 minuts. A mà aproximadament es duplicaria...
- Treure la massa del bol, bolejar i deixar reposar uns 20 minuts tapada amb un film.
- Després del repós, empolsimar una mica de farina sobre la superfície de treball.
- Dividir la massa en dos perquè si fem només un tortell ens quedarà molt gran.
- Estirar cada porció de massa en forma de rectangle.
- Un cop el tenim estirat posem el cilindre de massapà a sobre de la massa i anem embolicant la massa amb el cilindre dins fent un altre cilindre més gruixet que porta a l'interior el massapà.
- Unim les dues puntes de la massa fent forma d'anella i el deixem reposar sobre la safata del forn amb paper antiadherent i tapat amb un film entre una hora i mitja i dues hores. (els meus van estar prop de les 2 hores)
- Preescalfar el forn de dalt i baix a 200º.
- Un cop han llevat, retirem el film i pinzellem molt suaument el tortell amb l'ou batut amb un pèssic de sal.
- Decorem amb les fruites comfitades i el sucre bolado o grumolls de sucre normal humitejat amb aigua.
- Enfornem uns 10-12 minuts. (com sempre dependrà del forn. Allà ens posàven 8´ però al meu forn van estar 12´)
- Un cop cuit vaig pintar una mica les fruites amb brillo.




Espero que us hagi agradat. Que tingueu molta sort amb els Reis i sobretot que el 2014 porti salut per tothom. La resta ja l'intentarem posar nosaltres!!! ;-)

10 comentaris:

  1. Nena te una pinta increíble!!! Jo estic en un sinvivir...sempre faig el de la Su com ara tu, de fet ja n'he fet un avui, però em moro de ganes de probar el del Ibán Yarza i tambè aquest que acabes de publicar.... Hoffmann, i tu, garantía contrastada!!!!!!!
    Petons i felicitats!!!!!

    ResponElimina
  2. Ai, quina pintassa fa aquest Tortell, Laura!! em perd el massapà i qualsevol dolç que en porti.
    M'apunto la recepta del brioche, que potser caurà també després de reis.... ;-D

    Feliç Any Nou!

    ResponElimina
  3. Quin goig que fa!! i farcit de massapa, el tall es insuperable!!! petons, i bon dia de Reis.

    ResponElimina
  4. Fantàstic, Laura!! Jo l'estic fent aquest matí, però sense massapà perquè a casa no ens agrada gaire. A veure què tal! Si ens queda com el teu ja estará satifeta... bons reis!

    ResponElimina
  5. Ostras. Lo estoy haciendo y no consigo q no se me pegue en las manos. Lo he hecho en la KA y lo he tenido mas de media hora y al sacarlo me queda pegajoso. Al.final lo he pueso en un bol y a la nevera. ¿q ha podido pasarme??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carol. Un buen truco es untarte las manos con aceite para poderlo manejar pero la verdad es que a mí esta masa no me ha dado problema. A veces depende de la capacidad de absorción de la harina. Yo tambien lo he hecho en la KA y ha estado unos 25 minutos y al sacarlo se pegaba un poco pero con el truco del aceite se ha dejado de enganchar. Después del reposo aún se engancha menos. Tambien puedes pincelar un poco con aceite la superficie de trabajo. Quizás ha llegado tarde la ayuda. Si necesitas algo más...

      Elimina
  6. A veure si tinc sort i veus el comentari, jejeje!! L'altre dia vaig fer el teu tortell i va quedar boníssim, tan és així que aquest any la família m'ha demanat que per reis el faci jo. I ara ve el meu dubte... per qüestió logística tinc poc temps, saps si puc deixar llevar el tortell tota la nit?
    Gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un any després arriba la resposta. Sí, és posible deixar llevant el tortell per la nit però recomano dues coses que la fermentació sigui a la nevera i reduir la quantitat de llevat fresc a la meitat, enlloc de 60 grams posarem 30.

      Elimina
  7. Per cert, sento molt el retard en la resposta. Tinc el bloc una mica abandonat...

    ResponElimina