diumenge, 8 de maig del 2011

RISOTTO D' ESPINACS




La setmana passada vaig tornar a comprar la cistella ecològica de la UAB i incloia un bon manat de espinacs. És per aquest motiu que se m' acumulen les receptes amb aquest vegetal. Després de les miniquiches he pensat que un altre destí ben digne seria convertir-los en l' ingredient principal d' un risotto.

Des de que vaig aprendre a cuinar risottos gràcies als tallers de la Sílvia de La Terrassa del Museu sempre segueixo la seva recepta. El resultat és genial i com la base és sempre la mateixa doncs el pots anar adaptant als ingredients que més t' agradin o que tinguis en aquell moment.

A més a més m' he portat una agradable sorpresa. Quan he posat el plat a taula davant del meu fill de 4 anys m' ha comentat que allò era fastigòs. Li he fet una mirada d'aquelles que fem les mares en determinats moments i s' ha decidit a tastar-lo. Després m' ha dit Ummmmm mama és el millor arròs que he menjat mai però el que m'ha arribat al cor és el que m' ha dit a continuació..."és molt més bo que l' arros amb tomàquet" ....tenint en compte que aquest últim és el màxim per ell m' he sentit molt afalagada (je,je)

Sí,sí, no m'enrotllo més, anem a la recepta...

INGREDIENTS ( Per 3 persones)

- 250g. Arros arbori
- 200g. Espinacs cuits i escorreguts. (en cru no us sabria dir a quant equival. Potser mig quilet?)
- 1 ceba gran
- 15g. Mantega
- Sal
- 1 got petit vi blanc
- Quatre cullerades soperes d' oli d' oliva verge
- 50ml. nata líquida
- Caldo de verdures o aigua ( aproximadament 750 ml. Però l' arros ja et va dient quant necessites)
- Formatge parmesà ratllat o en pols

PREPARACIÓ:

- Posar en una cassola al foc (jo faig servir una així) l'oli i la mantega.
- Afegir la ceba i deixar sofregir a foc mitjà-baix durant aproximadament 15-20 minuts fins que veiem que s'està enrossint.
- Mentrestant posar a escalfar en un altre cassó el brou vegetal o l'aigua.
- Quan la ceba s'estigui enrossint, afegir l'arrós i deixar sofregir 5 minutets més juntament amb la ceba.
- Afegir el got de vi i deixar evaporar.
- Un cop s'hagi evaporat el ví anirem afegint el caldo o aigua (que ja han de ser molt calents) a la cassola. En aquest punt també podem afegir els espinacs.
- Posem un parell de pessics de sal
- La incorporació del líquid ha de ser progressiva i de poca en poca quantitat. És a dir, és millor deixar que gairebé s'evapori tot el líquid abans d'incorporar de nou. Jo el vaig afegint de dos en dos cullerots. És important anar removent contínuament.
- Uns 14-16 minuts després d'afegir el primer brou l'arrós ja estarà al punt (sempre va bé comprovar que estigui al dente)i abans de que es quedi totalment sense caldo serà el moment d'afegir la nata líquida, remoure i deixar coure 1 minuts més al foc.
- Per ultim tancar el foc i afegir el parmesà per sobre.
- Deixar reposar uns 3 minuts i remoure bé abans de servir

Que vagi de gust!!!


OBSERVACIONS:

  • És important que anem comprovant la cocció tastant el plat per comprovar si el gra d'arros ja està fet o no i per rectificar de sal abans de que s'acabi la cocció.
  • Jo ja tenia cuits els espinacs d'una vegada anterior però es podria fer el risotto directament amb els espinacs en cru. En aquest cas crec que els afegiria igualment en el moment de posar l'arros ja que en 14 minuts es poden coure igualment. Si els afegíssim amb la ceba aquesta ens quedaria massa bullida i no s'enrossiria correctament. El que potser sí que canviaria és que necessitaríem més aigua ja que els espinacs en treuen molta mentre es couen.

7 comentaris:

  1. Tinc moltes ganes de visitar la Terrassa del Museu, me n'han parlat molt bé. I no sabia que fessin tallers...
    El risotto ha de ser boníssim, sobretot si és amb espinacs ecològics ;)

    ResponElimina
  2. M´has deixat de pedra! Quina pinta!!
    Jo també sóc de Terrassa i tampoc sabia que fessin tallers allà... T´asseguro que aquesta recepta la probaré perque el meu marit és com un nen petit amb la verdura...
    Petonets!

    ResponElimina
  3. doncs no pateixis perquè a mi m'encanten els espinacs!!!! ja pots fer més receptes. Petonets

    ResponElimina
  4. Hola
    Jo tot el que porti espinacs m'agrada i adoro els risottos, o sigui que això per mi és un plat de luxe! I a més ecològic. Clar que el teu fill li ha agradat, sap apreciar les coses de qualitat!!! Petons

    ResponElimina
  5. Gemma, Muxu gràcies...doncs La Terrassa és un restaurant que està molt bé i sí la cuinera de tant en tant organitza algun taller, algun monogràfic sobre algun tipus de plat. El que passa és que son poquetes places i se solen omplir de seguidaEls que més m'han agradat són els tallers de tapes on treiem idees boníssimes com els bombons de foie, la pasta kataifi o tants altres que tinc pendents de publicar al blog.

    Judith de moment no tinc cap més prevista d'espinacs però jo en aquests formats també me les menjo superbé.

    Eri, gràcies. Doncs els nens tontos no són i quan algo és bo encara que no li entri pels ulls m'ho acaba reconeixent. I coincideixo amb tu m'entusiasmen els risottos.

    ResponElimina
  6. Respostes
    1. Hola Zissou.

      Aproximadament sí. Dependrà de la cassola i del foc però més o menys això és el que trigo jo. Quan vaig per feina, gairebé sempre, pujo el foc a tope i després el deixo a foc baix-mig. D'aquesta manera se m'enrosseix al principi i després es fa per dintre. Si no tinc pressa deixo la ceba a foc baix desde el principi però llavors sí que triga força més. Espero haver respost el teu dubte.

      Elimina