dilluns, 25 de novembre del 2013

MOUSSE EXPRÉS DE XOCOLATA I GERDS


  
Aquest any ma mare ha fet 60 anys i per això li hem muntat una de grossa. Sorprendre a la meva mare és molt però que molt difícil. És una persona que ho té tot sota el seu control o això és el que creu. O sigui que el repte ha estat un gust perquè no se n'ha enterat absolutament de res i perquè juntar a tota la família sempre fa molta ilusió.

Pel que fa al pastís, sé que aquesta tarta li encanta i com no tenia massa temps vaig apostar per aquesta recepta que tant bé surt sempre. Això sí, com volia donar-li un toc diferent vaig pensar que uns gerds li agradarien.

La base de la tarta no deixa de ser una variant d' aquesta i aquest però com alguns de vosaltres per facebook m'heu demanat la recepta prefereixo posar-la tal qual l'he feta. Heu de tenir en compte que és un pastís de 32 cm de diàmetre. Els motlles convencionals solen tenir entre 20 i  24 cm o sigui que si el voleu adaptar a una mida més petita haurieu de ajustar la quantitat dels ingredients.

El pastís és el mateix que el pastís mussol que també teniu al bloc però canviant la decoració i el sabor de la melmelada.




INGREDIENTS: (Per un motlle de 32 cm)

* De la base:

- 6 ous
- 2 iogurts naturals
- 2 mesures d'iogurt d'oli d'oliva suau
- 2 mesures d'iogurt de farina
- 2 mesures d'iogurt d'ametlla molta
- 2 mesures d'iogurt de cacau puro en pols (Valor)
- 4 mesures d'iogurt de sucre
- 2 sobres de llevat químic (tipus Royal)
- 100 gr. de melmelada de gerds per pinzellar la base un cop feta

* De la mousse:

- 1 paquet de preparat per fer flams Royal de 8 racions
- 500 grams de xocolata de cobertura (en aquesta ocasió vaig posar la cobertura en gotes de Chocolates Valor del 70% de cacau)
- 800 ml. de nata líquida
- 400 ml. de llet

* De la decoració:

- 750 gr.de gerds
- Encenalls de xocolata blanca
- Encenalls de xocolata negra
- Festucs trinxadets
- Brillo o almíbar o melmelada diluïda amb 1 cullera sopera d'aigua.

PREPARACIÓ:

* De la base:

- Preescalfar el forn a 180º
- Disposar en un bol tots els ingredients (en últim lloc la farina i el llevat) i batre'ls amb el túrmix.
- Pinzellar un motlle gran per forn d'uns 30 x 40 cm amb mantega i empolsimar-lo amb farina i abocar en ell la barreja
- Disposar al forn que ha d'estar ja calent a 180º només de sota uns 20 minuts (com sempre dependrà molt del nostre forn. A mi per aquesta superfície tant ampla amb 20 minuts en tinc prou)
- Treure del forn quan al punxar amb un ganivet aquest surti net i deixar refredar en una reixeta.
- Un cop freda, retallarem la base a la mida del motlle triat. Jo vaig fer servir un motlle tipus cèrcol d'emplatar de 32 cm de diàmetre com aquest i ajusto el motlle a sobre de la coca fins que es retalla la part de base que necessito.
- Després poso la base dins el motlle, previament pinzellat amb mantega i empolsimat amb farina. En cas de que sigui un aro d'emplatar,  aquest hauria d'anar a sobre d'una safata que pugui anar a la nevera i que sigui consistent per aguantar el pes de la mousse.
- Afegim dues cullerades soperes d'aigua a un pot que contingui la melmelada i l'escalfem uns segons al microones.
- Pinzellem la superfície de la coca amb la melmelada i reservem.

 
*  De la mousse:

- En un cassó, s'escalfa la nata líquida i la llet i el sobre de flam. 
- Quan sigui calent, s'hi afegeix la xocolata a trossos i es remena fins que es desfaci. 
- Quan arrenqui al bull i comenci a espessir, es retira del foc i s'aboca sobre el motlle on tenim la base de pa de pessic.
- Quan estigui a temperatura ambient, es reserva a la nevera fins al moment de servir. (cualla en 3-4 hores)
 
*   De la decoració:

- Netegem els gerds sense rentar-los (va molt bé pinzellar-los suaument i netejar-los amb un tovalló)
- Després tallem els encenalls de les xocolates i trinxem els festucs amb la mà d'un morter per exemple.
- Decorem el pastís amb el gerds, pinzellem amb el brillo o la melmelada i afegim per sobre els encenalls i els festucs trinxadets.


I el reservem a la nevera fins el moment de servir. Es pot fer perfectament un dia abans i s'assenta millor. Un cop cuallat per desmotllar-lo, aixequem el cèrcol molt suaument fins que es vagi desenganxant. Acostuma a sortir molt, molt  net. 

Per Molts Anys mami!!

15 comentaris:

  1. Ohhh m'encanta Laura, ets una crack dels pastissos ;) Quina sorpresa que es deuria endur la teva mare!! En un principi em pensava q era brownie+mousse, jeje. Deliciós, ja en voldria un així pel meu aniversari! ;)
    Petons!!

    ResponElimina
  2. Ohh que delicia de pastel!!! felicidades para tu mami y a ti por este pastel
    Bss

    ResponElimina
  3. Muchas felicidades a tu mami!! Y la tarta te ha quedado preciosa, seguro que le encantó!! Bss.

    ResponElimina
  4. És un pastís espectacular, com els altres que has posat. Felicitats per la teva mare! petons

    ResponElimina
  5. Quin bon regal per començar! Té una pinta espectacular, sense dubte. Felicitats a ta mare!!!

    ResponElimina
  6. Un pastís espectacular, i a sobre exprés, ja m'ho has dit tot, m'ho emporto!

    Petons!

    ResponElimina
  7. Benvolgudes persones que us dediqueu directa o indirectament al món de la cuina:

    Us volem donar a conéixer el concurs de receptes de cuina amb tòfona que organitza el nostre municipi amb motiu de la 6a Fira de la tòfona de Centelles (21 de desembre tot el dia, 22 de desembre al matí).

    Podeu consultar les bases al següent enllaç http://centellescapitaldelatofona.wordpress.com/2013/11/10/bases-del-concurs-de-cuina-centelles-capital-de-la-tofona-2013%E2%80%B3/ i informació genèrica a http://centellescapitaldelatofona.wordpress.com/ .

    Us animem a enviar les vostres receptes i/o les vostres fotografies amb tòfona negra. El termini finalitza el proper 10 de desembre.

    També podreu seguir les nostres receptes fent un m’agrada a la pàgina de seguidors Facebook Centelles, capital de la tofona – Centelles, capital de la trufa

    Agrairem ens feu difusió entre els vostres amics/seguidors.

    Salutacions,

    ResponElimina
  8. Quina meravella de tarta per la teva mare!!! Es porten pocs dies amb la meva :o)
    Moltes felicitats per ella i a tu per tenir tant bones idees (saps que estic enamorada del teu mússol?!)
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  9. Quina bona pinta!! Segur que li faria moltíssima il·lusió!!
    Falicita-la, i a tu per la part que et toca!
    Petons

    ResponElimina
  10. Wualaaaa quina pinta nena!!!! I amb gerds que em perden!!!! felicitats a la mare!!! Petonets

    ResponElimina
  11. Un pastis molt molt bonic ta mare quedaría alucinant.
    Un abraç

    ResponElimina
  12. Muy buena pinta! hay alguna otra fruta que le pueda ir bien? gracias y enhorabuena por el blog!

    ResponElimina
  13. Quina meravella de pastís! tot i que no m'agraden gaire els gerds, això de "mousse expres" sempre promet. Moltes felicitats a la teva mare, sobre tot perquè veig que té molt bon gust i li agrada la xocolata! :-D
    Bon cap de setmana
    Petons

    ResponElimina
  14. Espectacular!! com tots els que fas. A part deu estar boníssim.
    Susanna.

    ResponElimina