dimecres, 2 de gener del 2013

COQ AU VIN




Bon Any 2013 a tothom!!!!

Com ha anat l'entrada d'any? Nosaltres molt bé. Poc a poc intentem recuperar el ritme després de tanta festa, tants àpats, tant desordre horari, tant cuinar, tanta compra de menjar, alguns regals, etc...

A més a més, aquest any hem fet un comiat especial d'any i és que per acompanyar uns amics que celebraven el Cap d'Any un dia abans, hem fet dues festes de Cap d'Any. Una el 30 i una altra el 31. Els nens no entenien res. Ja,ja. Però la veritat és que ha estat molt divertit.

Doncs avui us deixo amb un dels plats que des de que el vaig veure al bloc de la Silvia, no m'he aturat fins que he trobat l'oportunitat de fer-lo. Un pollastre cuit amb vi que prèviament s'infussiona en ell tota una nit i  que resulta extraordinari al paladar.

La recepta és típica francesa (cuina occitana) i es sol cuinar amb Borgonya però jo vaig haver d'improvisar ja que al obrir el Borgonya que havia comprat per la ocasió em vaig trobar amb la desagradable sorpresa de que estava picat. Sort que tenim uns quants amics entesos en vins i vaig enviar un missatge a un d'ells per què em digués amb quin vi dels que tenia a casa podia substituir el Borgonya i obtenir resultats semblants. Al final, ben asessorada, vaig seleccionar un Syrah català i no us puc dir com queda amb el Borgonya però sí que us puc assegurar que el resultat amb el Syrah és molt bo.

La salsa aconsegueix una densitat i una textura molt melosa que acompanya perfectament el pollastre.

I us deixo amb la recepta tal qual la he fet jo que és idèntica a la que la Sílvia té al seu bloc Chez Silvia.

Ja m'explicareu, si el feu, què us ha semblat. A casa, el vaig cuinar per celebrar l'Any Nou i el van tastar també els pares i a tothom va agradar molt.

INGREDIENTS:

- 8 cuixes de pollastre
- 250g. de xampinyons
- 20-30 cebetes petites
 - 2 talls de cansalada fresca
- 1 fulla de llorer
- 1 tija d'api
- 1 ceba
- 2 pastanagues
- 1 branqueta de farigola
- 2 cullerades de mantega
- 1 tomàquet
- 1 ampolla de 75 cl de vi (jo en vaig fer servir un Syrah)
- 2 tasses de caldo de pollastre
- 1 cullerada de postres de maizena (opcional per espessir la salsa)
- 2 grans d'all
- oli d'oliva
- sal
- pebre

PREPARACIÓ:

- Salpebrem les cuixes de pollastre  i les reservem.

- Posem oli d'oliva en una cassola al foc fort i rostim la cansalada per les dues bandes. Retirem la cansalada i reservem.

- Al mateix oli saltegem les cebetes petites, les salpebrem i un cop estiguin rossetes les retirem i reservem amb la cansalada.

- Enrossir les cuixes de pollastre també al mateix oli i reservar a un plat a banda.

- Ara li toca el torn als xampinyons. Afegim al mateix oli una nou de mantega i couem els bolets fins que hagin tret tota l'aigua. Un cop fets, els retirem i reservem amb la cansalada i les cebetes.

- Conservem a la nevera tots els ingredients (cansalada, xampinyons i cebetes petites) junts menys el pollastre a una carmanyola o recipient tancat.

- Desglassem la cassola amb un got del vi que posarem, afegirem a continuació les tasses de caldo, el tomàquet, la ceba i la pastanaga a quarts, els grans d'all, la fulla de llorer i la branqueta de farigola.

- Afegir les cuixes de pollastre i la resta de vi, tapar, retirar del foc i conservar a la nevera (un cop es refredi una mica) fins l'endemà o un mínim de 6 hores (jo el vaig deixar a la terrassa tota la nit perquè la cassola no m'hi cabia a la nevera i perquè amb aquestes temperatures era el substitut perfecte)

- Passat aquest temps, preescalfar el forn a 200º només de baix i introduïr la cassola tapada al forn amb el pollastre i totes les seves verdures dins durant 1 hora. A la que porti mitja hora girar les cuixes de pollastre perquè es facin per les dues bandes igual.

- Un cop cuit el pollastre (transcurreguda l'hora) colar la salsa de verdures del guissat de pollastre cap a una altra cassola i reduïr-la al  foc (mig) uns 30 minuts, afegir una nou de mantega i rectificar de sal si cal. Jo per espessir la salsa vaig afegir també una cullerada de postres de maizena. En total la vaig tenir uns 35 minuts fins que vaig trobar que espessia i agafava la textura ideal.

- Un cop reduïda la salsa, afegirem a aquesta, la cansalada, els bolets i les cebetes que teniem guardades i coure-ho tot plegat uns 5 minuts més.

I ja ho tenim fet. A l'hora de servir podem escalfar les cuixes de pollastre al foc, al forn o inclús al microones per una banda i la salsa per una altra banda i afegim la salsa per sobre de les cuixes al moment de servir.

Que vagi de gust!!!

I tal com us vaig comentar pel facebook als propers dies aniré penjant la resta de receptes que vaig fer per aquest mateix dia.



7 comentaris:

  1. Bon any nou!
    Una recepta perfecta per celebrar l'arribada del 2013 ;)

    ResponElimina
  2. Feliz entrada de año. Tu receta tiene que estar buenísima. Tiene toda una pintaza y me encanta que lleve champiñón y cebollitas. Besos.

    ResponElimina
  3. Que sàpigues que aquest "coq au vin" passa directe a la meva llista de pendents, quina pinta!!!
    Molt bon any carinyo!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  4. Bon any! Doncs te una pinta bonísima aquest pollastre! Quines ganes de veure la resta de receptes! Un peto

    ResponElimina
  5. Feliz año! una fotografía impresionante de un plato de lujo; que gusto venir a visitarte! un beso

    ResponElimina
  6. Feliz Año nuevo. Una receta estupenda, me la dejo en pendientes.
    besos

    http://lacocinadelagatacuriosa.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  7. Quin festival!! me l'apunto., a partir d'ara farem aquest plat sempre amb syrah de la terra!!!
    petonets

    ResponElimina