dimarts, 19 de juny del 2012

COCA DE SANT JOAN DE TARONJA CONFITADA, XOCOLATA I AMETLLA

 




Queden pocs dies perquè arribi la nit més llarga de l'any. Una revetlla molt festiva on els petards i les coques son les protagonistes. Mai he sigut gaire amant dels petards però de les coques..., de les coques no em podia ni em puc separar. M'encanten les coques de Sant Joan!!! La de pasta de full i crema, les de brioix amb totes les seves possibles combinacions: fruita confitada, ametlles, crema, xocolata, farcida, sense farcir.

Aquest any però us en proposo una amb un toc una mica original. És una coca de brioix amb taronja confitada, ametlles i perletes de xocolata. No cal dir que li podeu fer mil i unes variacions i a baix de tot us en faré unes propostes. El que sí que us puc assegurar és que amb aquesta recepta us quedarà una de les coques més apetitoses que haureu tastat mai. D'un brioix perfumadet, saborós, tendre, esponjós amb un gust i un sabor indescriptibles. La recepta la vaig obtenir al curs que vaig fer a la Cookiteca Sant Cugat la setmana passada on el pastisser Joan Baixas ens va passar aquesta recepta a més a més de donar-nos molts tips i consells per aconseguir unes coques perfectes. Jo no sé si serà la coca perfecta però per mí és extraordinària i la prefereixo a aquesta i a aquesta que son les que vaig fer l'any passat i que igualment vaig trobar ben bones.

Sé que hi ha gent pendent del post per començar a fer la recepta i com és una recepta laboriosa (que no difícil) us convido a que si teniu qualsevol dubte me'l feu arribar a través del facebook o del correu electrònic courecoulants@gmail.com. Estaré encantada de contestar-vos.

I ara sí, comencem.

INFORMACIÓ: Amb aquestes quantitats que us deixo surten dues coques força grans o tres mitjanetes ja que surten uns 1850 grams de massa. Jo en concret vaig fer una coca de 400 grams i dues de 700 grams cada una. Podeu fer 3 d'iguals i us en sortiran coques de 600 grams o bé dues grandetes d'uns 900 grams cada una. Si creieu que és molta quantitat també podeu optar per reduïr-ho totes les quantitats a la meitat tot i que us sortiran tan bones que no patiu que ja trobareu amb qui compartir-les.

INGREDIENTS: (En negre poso les quantitats exactes que vaig fer servir jo i en color les que ens recomanava el mestres pastisser. Ja veureu que les diferències son mínimes)

 * Per la massa:

- 500 gr. farina fluixa o normal
- 500 gr. farina de força
- 31 gr. de llevat fresc (35 gr.)
- 150 gr. de mantega amb textura de pomada
- 150 gr. de sucre
- 3 ous força grans o 4 ous petits/mitjans (uns 236 grams)
- 20 gr. de sal (25 gr.)
- 225 gr. d'aigua
- 3 gr. d'aroma de taronger diluïdes en 27 gr. d'aigua (30 gr. d'aigua de taronger)
- 30gr. d'anís del mono
- 8 gr. d'anis verd en pols (15 gr)
- 1 gr. de vainilla
- Ratlladura de pell de dues taronges

 * Per la decoració:
- Perletes de xocolata (que no es desfacin)
- Taronja confitada en dauets
- Ametlles en palets o granets o filades.
- Sucre
- 1 ou batut


PREPARACIÓ:

- Posem tots els ingredients sòlids de la massa a un bol gran.
- Després afegim tots els ingredients líquids de la massa menys un rajolinet d'aigua (uns 10-20 grams) que deixarem a banda perquè no sempre la massa ens demanarà tota l'aigua. (Perquè us serveixi de referència a mi em van sobrar uns 10 grams d'aigua tot i que el meu ajudant de cuina s'havia desfet prèviament d'una quantitat similar de farina al remoure amb la energia que el caracteritza)
- Barregem tots els ingredients amb una espàtula o rasqueta i quan veiem que els ingredients es cohesionen i la massa deixa de ser molt, molt enganxifosa la passem al taulell de treball que haurem enfarinat lleugerament prèviament.
- Comença la fase més dura de fer coques: l'amassat. És una fase molt important i és que haurem de treballar aquesta massa durant uns 30 minuts aproximadament. (Si teniu màquina d'amassar la fase s'escurça molt més. Al curs van tenir la màquina amassant uns 15 minuts)
- Un cop acabat l'amassat (la massa és molt elàstica, no s'enganxa i si la estires es fan tels com si fos una mitja) es fan tantes divisions a la massa com coques es vulguin. (en el meu cas 3 divisions)
- Es formen boles amb cada una de les porcions de la massa.
- Deixem reposar les divisions tapades amb un drap de cuina durant uns 10 minuts perquè perdin nervi i es puguin estirar bé.
- Un cop fet el repós agafem cada una de les boles de massa i la anem estirant amb un corró a sobre d'un silpat o d'un paper de forn.
- Li donem la forma desitjada tenint en compte que no ha de quedar massa estirada o prima ja que és bó que tingui un cert volum.(aproximadament un gruix de 1-1,5cm)
- Col·loquem cada una de les coques ja estirades a sobre d'un paper de forn a la safata del forn.
- Pintem les coques amb un pinzell amb ou batut.
- Afegim els dauets de taronja, les pipetes de xocolata i les ametlles en palets i deixem reposar les coques a un lloc calent i tapades (jo vaig fer servir un drap de cuina net de fil) durant una hora i mitja o dues hores. (Si fés molta calor hauríem de reduïr el temps de fermentació)
- Preescalfar el forn a 175º
- Un cop han llevat i han augmentat el seu volum, les empolsimem abundantment amb sucre i les posem al forn ja calent de dalt i de baix a 175º durant uns 20 minuts. A mi la primera que era la petita (400 grams) se'm va fer en 17 minuts mentre que les altres es van fer en uns 22 minuts aproximadament.

PROPOSTES DE DECORACIÓ/COMBINACIÓ:

- Aquesta coca també queda boníssima si un cop freda la obrim pel mig i la farcim amb trufa o ganaxe de xocolata.
- Si no us agrada la taronja confitada també la podeu decorar només amb ametlles de diferents formats, sucre i xocolata o amb fruits secs, o amb festucs o bé podeu fer una crema pastissera i afegir-li unes tires amb la mànega pastissera per sobre.

CONSELLS/OBSERVACIONS:

- El temps de la fermentació o llevat de la coca depén de la temperatura. Si fa molta calor el temps es reduïrà i si la temperatura és fresqueta haurem d'allargar una mica el temps. És important veure com es comporta la massa.

- L'ideal es fer llevar la massa a un recipient tancat però jo no tenia cap tant gran i en aquest cas recomano tapar la coca amb un drap. Podem empolsimar una mica el drap prèviament per evitar que se'ns enganxi a la coca. 

CONSERVACIÓ:

La bolleria cassolana té una característica i és que de seguida s'asseca i perd les propietats de tendressa del primer moment. Per tant us recomano uns petits consells per tal de gaudir-la plenament:

- Un cop fredes, posar-les a un recipient tancat o dins una bossa de plàstic tancada perquè sino s'assequen molt.
- Si s'us han assecat (segur que és perquè no les heu volgut compartir perquè sinò no duren tant) doncs podeu posar la ració que us aneu a menjar uns segons al microones. Estan molt tendretes, com acabades de fer.


Si us plau, si la prepareu, expliqueu-me com us ha anat i si us animeu envieu-me fotografies!!!, em farà moltíssima ilusió.


Encara que quedin uns quants dies us desitjo una Bona revetlla!!!


32 comentaris:

  1. Mare meva, t'han quedat espectaculars. Estic cercant receptes de coca i aquesta és una molt bona candidata! Salutacions.

    ResponElimina
  2. Que bona la coca de sant joan, però sobretot i és casolana ja és el sumum!!! t'han quedat de pastisseria, i m'encanta que hi hagis posat taronja amb xocolata, sempre un encert!! petons

    ResponElimina
  3. T'ha quedat sensacional, la coca de brioix és molt complicada de fer a casa. I amb aquesta decoració molt millor que la típica de fruita confitada que no vol ningú, je je je...

    ResponElimina
  4. Carai Laura! M'has deixat amb la boc oberta... quines coques! M'apunto la recepta de la primera, a veure si em surt bé... petons i bona revetlla!

    ResponElimina
  5. Te han quedado perfectas,la de naranja me gusta mucho. Yo he hecho una de crema, la traje al trabajo al dia siguiente y se conservó bastante bien. Besitos

    ResponElimina
  6. Les de l'any passat van quedar boníssimes, però aquest any per variar una mica potser faré la teva!!
    petonets!!

    ResponElimina
  7. M´encanta la recepta i l´explicació, aquest anys les farè i ja et dirè com m´han quedat!
    Petons

    ResponElimina
  8. Wowwww!!!! Quina bona pinta!!! No sabria quina triar. La de taronja i xoco molt original!!!
    Petons

    ResponElimina
  9. M'has acabat de convèncer! I tant que la faré!!
    Sort que tens un bon ajudant a la cuina! ;)
    Ja t'explicaré com queden! Molts petons!!

    ResponElimina
  10. Gràcies!!!! vaja pinta!!!! No sé si faré aquesta recepta o la que ja tenia, un pel mès senzilla...però el que si et copiaré es posar les fruites confitades en trosets petits per sobre, queda genial i molt més practic que els trossos habituals que ningú vol!!!!
    Trobo que havia de fer una olor impresionant amb l'aigua de atzar i el ron!!!!!
    Bona revetlla tambè!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  11. QUINA PINTAAAAAAAAA!!! T'ha quedat espectacular!!! I la decoració molt encertada...mmmmm...a veure si trobo un foradet i la faig!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  12. Amb tanta ajuda a la cuina, tan sols pot sortir bé la coca :o)
    M'habria encantat poder assistir al taller, m'alegro que t'hagi agradat.
    Ha quedat preciosa aquesta coca, me l'emporto :o)
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  13. Quna pinta! Molt original la presentació, i sembla boníssima!
    Marta

    ResponElimina
  14. Moltíssssssimes gràcies per compartir-la!!! m'has convençut de que aquesta coca es la millor, i sens dubte la fare divendres vinent al matí. Ja que dius que en surten 2-3 coques havia pensat a part d'una de crema, una altra de fruites (que es la que a mi més m'agrada, a part de la de llardons que em torna boja!!) però he vist a altres receptes que si se li posa crema la cocció de la coca es a uns 50ºC, cal que sigui a foc tan baixet???

    Un petonàs i no tinguis dubte de que quan la faci seras la primera a la que li enviare una foto!!! :):)

    Un petonàs!!!! :)

    ResponElimina
  15. oh!! quin ajudant més wapu!!! amb aquest post no tindré cap dubte!!!

    molts petonets**

    ResponElimina
  16. Uau! em sembla que m'has convençut! aquest any faré la meva primera coca amb la teva recepta!! quines ganes de comenár! :)

    Gràcies! Muaa!

    ResponElimina
  17. Jo tambe intentare fer-la!!! ja veurem com queda per aixo....
    m'han dit que fer aquest tipus de massa es una mica dificil, es cert? ja he vist que esta amassada a ma! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és difícil, el que té és que és entretingut ja que s'ha d'amassar i aconseguir la textura elàstica. Però si t'estàs mitja hora amassant amb les dues mans i anant donant voltes a la massa, passant les mans per sobre, per sota i una altra volta i més i més aconsegueixes tenir la textura. Però no trigues menys de mitja horeta en aconseguir aquesta textura. Sort!!!

      Elimina
  18. La trobo genial!!! vull fer una per dissabte, a veure si tinc temps!!! em guardo la teva recepta!!! petonets i tens un ajudant de luxe!!!!

    ResponElimina
  19. Que bona amb aquest toc de xocolata i taronja! M'encantaria probar-la!!
    Susanna.

    ResponElimina
  20. Hola primer dir-te que les coques tenen un aspecte impressionant.M´agradaria saber on puc trobar la farina toba i la durael llevat fresc i la mantega amb textura de poma.Moltes gràcies doncs aquest any no m´agradaria que la familia ens quedessim sense menjar coca per culpa de l´economia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse, la farina tova és la farina normal i la de força ja la acostumen a vendre a gairebé tots els supers. Jo compro la de la marca Gallo o la de la marca Harimsa a un caprabo-eroski no gaire gran. El llevat fresc és de la marca Levital i està a la secció de nevera on les mases fresques de pizza, la pasta de full fresca, etc. La mantega és mantega normal però l'has de deixar unes hores abans fora de la nevera perquè agafi textura de pomada. Que hi posis els dits i es quedin marcats i s'aixafi tota. Sort, ja m'explicaràs!!!

      Elimina
  21. Carai, t'han quedat impresionants!!! Es clar que amb aquest ajudant no m'extranya! Petonets

    ResponElimina
  22. Té una pinta..... fantàstica!! i gràcies pels consells!!! Petonets

    ResponElimina
  23. M'encanta aquesta combinació de taronja i xocolata, Laura! fa una pinta boníssima i molt maca, t'ha quedat super regular.

    Molt bona revetlla ;-D

    ResponElimina
  24. Espectacular!!!!!!!!!!Si fins i tot t'ha quedat maco el guarniment.
    A mi la taronja-xoco no m'agrada massa però en conec un que seria molt feliç amb aquesta coca.
    Petons i bona revetlla!

    ResponElimina
  25. quina pintassa!!!! el tall m´encanta i el guarniment de luxe... xoco i taronja ?? tot un encert. M´encanta!!! bona revetlla. Petons,

    ResponElimina
  26. Espectacular la primera foto, lo dice todo, una coca bien rica, tomo nota. Un fuerte abrazo, Teresa

    ResponElimina
  27. Bones! Nomes dir-te que he fet les coques i han siguit un èxit! Toves, bones...m´han encantat! Gràcies per compartir la recepta! De fotos no n´hi han...no vaig tenir temps i no en va quedar ni un tall per l´endemà

    ResponElimina
  28. Hola Laura,
    la coca t'ha quedat senzillament ESPECTACULAR. Celebrem que hagis tret tant partit al taller de Cookiteca i Joan Baixas. Esperem tornar-te a veure ben aviat. Una abraçada.

    ResponElimina
  29. madre mía qué pinta más rica tiene!!!! No creo que pudiera resistirme a comer solo una ración :P

    Salu2. Paula

    ResponElimina
  30. Aquest any repeteixo amb la teva recepta!! Ja estic fent la llista de la compra per tenir-ho tot preparat.
    Neus

    ResponElimina