dilluns, 26 de setembre del 2011

DONUTS







Quan vaig començar aquest blog mai vaig pensar que acabaria penjant una recepta com aquesta. No per la dificultat sinò perquè suposo que mai m'havia imaginat que acabaria fent jo els meus propis donuts.

A mi els donuts sempre m'han agradat molt. Ara gairebé no en menjo i és que ja no els trobo tant irresistibles com abans. Però a casa era un capritx que ens concediem de tant en tant. Un dia que sempre queia un donuts era el dia que teniem visita al metge o ens feien analítica de sang. Era com una tradició que s'encarregava de mantenir el meu pare. Fora d'això també en menjàvem però no era una compra diaria i suposo que per això ho feia més desitjat.

Bé, quan vaig estar investigant receptes per fer donuts em vaig guiar per dues receptes de dos grans "monstres" de la blogosfera gastronòmica: la Sònia de l'Exquisit i la Trotamundos del Food and Cook. Com no em posava gaire d'acord que si una o que si l'altra doncs he seguit més fidelment la recepta de la Sònia però he variat un parell de cosetes més semblants a com ho fa la Trotamundos. El cas és que estic segura que si hagués seguit qualsevol de les dues receptes el resultat hagués estat un autèntic èxit. Aquesta versió híbrida també ha estat increible. Jo encara no m'ho crec que hagin quedat tant bons, tant esponjosos, amb una oloreta i un sabor que m'ha recordat els donuts de fa anys...

Si hagués de modificar alguna cosa només modificaria la forma de retallar la massa i és que alguns m'han quedat una mica deformats...je,je

INGREDIENTS (12 Unitats) :

- 450grs. farina de força
- 230 ml. llet tèbia
- 20 gr. llevat fresc
- 3 grs. de sal
- 47 grs. de sucre llustre
- 3 grs. de sucre avainillat
- 50grs. de mantega a temperatura ambient
- 1 ou

INGREDIENTS GLASSEJAT:

- 60grs. sucre llustre
- 20ml. d'aigua

PREPARACIÓ DONUTS:

- Escalfar la llet fins que sigui tèbia, no ha d'estar calenta
- Disposar un rajolí de llet templada a un got i dissoldre allà el llevat fresc
- Barrejar la farina, el llevat, el sucre llustre, la mantega, l'ou i la resta de la llet i amassar fins que tinguem una massa que no s'enganxi. (jo vaig amassar uns 8 minuts)
- Empolsimar de farina un bol, formar una bola amb la massa i deixar repossar tapada amb un drap durant una hora.
- Un cop hagi llevat la massa estirar-la amb un corró fins que tingui 1 cm d'alçada.
- Amb un cercle d'emplatar anar tallant la massa amb el diàmetre desitjat. (Jo vaig fer servir les indicacions de la Sònia i vaig fer els donuts de 10 cm de diàmetre exterior i 3 cm de diàmetre interior)
- Deixar reposar una altra mitja hora
- Fregir a 180º. Jo ho vaig fer en una cassola molt gran però la Sònia recomana de fer-ho en una fregidora perquè així els donuts suren i no queden tant greixosos. En un parell de minuts per banda estan llestos.
- Barrejar el sucre llustre i l'aigua del glassejat
- Pintar els donuts amb el glassejat quan encara siguin calents. Deixar refredar a sobre d'una safata enreixada.

A continuació he fet un pas a pas fotogràfic:


La Sònia també ens fa una recomanació que jo he seguit i que m'ha resultat molt bona per no empatxar-nos i és el de congelar els donuts sobrants (pocs perquè us haig d'enganyar) i després a l'hora de menjar-los els escalfem 30 segons al microones.

I aquí ja veieu l'esmorzar de diumenge. Que si un de sucre, que si un de xocolata.... je,je em penso que ens hem engreixat un parell de kilos aquest cap de setmana.






Que vagi de gust!!!

27 comentaris:

  1. Encara que jo no sóc massa de donuts, si que m'agradaria un dia fer-ne de casolans.... Segur que no tenen res a veure!
    Els teus han queda genials i no m'extranya, has utilitzat les guies de dos mestres com be tu dius.
    Em guard la teva recepta i a veure si un dia els faig.
    Petons

    ResponElimina
  2. Laura, t'han sortit fantastics...i aixo de q sortin irregulars, doncs ja ho tenen....q son cassolans! (pero amb la practica ja veuras q et sortiran tots iguals)

    Nosaltres no els hem pintat mai, i tenen una pinta brutal.... :-)

    ResponElimina
  3. Uau, t'han quedat espectaculars! I això que fer donuts a casa és força difícil.... felicitats! Quin esmorzar de diumenge, eh? je je je...

    ResponElimina
  4. Doncs sí que t'han quedat molt bé... jo en vaig fer una vegada i no els vaig encertar, hauré de tornar a provar-ho!

    ResponElimina
  5. Rectifico el post per posar que la farina que vaig fer servir és la de força. A la recepta de la Sònia és farina normal però jo em vaig liar i com portava llevat en vaig posar de força. Suposo que deu quedar bé amb totes dues però vaja per ajustar-me a la realitat canvio i poso als ingredients la farina correcta.
    Gràcies noies pels vostres comentaris. No sabeu com m'anima veure que us interesseu pel blog. Moltes Gràcies Sònia. Per mi ets tot un referent i les teves receptes son fantàstiques.

    ResponElimina
  6. ostres nena! a casa teva han d'estar ben contents!!! t'has atrevit a fer donuts?? això ja són paraules majors!!!!! t'han quedat genials! sobretot el que està banyat amb xocolata... quina gana que m'ha entrat!!! petonets guapa

    ResponElimina
  7. Enhorabona!! T'han quedat genials!!! M'apunto a esmorzar a casa teva!! ;)
    Ja veuràs la de coses que amb el temps t'atreviràs a fer. ;) A mi, també m'ha passat. :)
    Petons!

    ResponElimina
  8. Que valenta!!!!!!!!!! Em guardo la teva recepta que a casa ens encanten.
    De vegades en menjo, amb remordiments inclossos!
    T'han quedat perfectes.
    Petonets.

    ResponElimina
  9. Mmmmmh donuts caseros!! Me encantan!

    ResponElimina
  10. En el meu estat no puc llegir posts així... m'acaben d'entrar unes ganes boges de menjar donuts... aiiiiiiii!!! perquè fas aquestes coses Laura. Increibles!

    ResponElimina
  11. quina pinta!!! Els he de probar!
    April's Kitch

    ResponElimina
  12. No saps les ganes que tinc de fer-ne!! Tenen una pinta espectacular, ets una artista Laura!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  13. Che buoni i donuts! Irresistibili quelli ricoperti di cioccolato

    ResponElimina
  14. Un cop vaig intentar fer donuts i em van sortir fatal, no es podien ni menjar. Tindré que tornar a provar-ho ja que vec que a molta gent els surt bé, i especialment els teus tenen una pinta...!!
    Acabo de descobrir el teu blog i em quedaré per aqui xafardejant una mica, que fa molt bona pinta.
    Salutacions de Roser de http://cuinadunaaprenent.blogspot.com/

    ResponElimina
  15. Ei.... jo els volia tastar!!!! Ummmm quina bona pinta.... a veure si quedem un dia per a fer un passeig i ens portes el berenar!!! jejejeje...

    ResponElimina
  16. qué buena pinta tienen!!! ahora mismo me comía uno de cada ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.cultura-libre.net

    ResponElimina
  17. Hola Laura!
    No coneixia el teu blog! El que m'he arribat a perdre!!! M'ha agradat molt! Crec que a part, compartim ciutat, Terrassa oi? He reconegut el paper del barruguet! ;) Uns donnuts molt temptadors!
    Felicitats pel blog!

    ResponElimina
  18. Ostres que valenta!!! jo tinc un motlle per tallar donuts.... i encara no l'he fet servir! potser que m'hi comenci a atrevir, t'han quedat molt bé, semblen els de veritat! i segur que molt més bons (i sans).

    ResponElimina
  19. Avui he fet els donuts!!! queden genials!!!! m'ha surgit un dubte... per demà dintre una caixa metàlica de galetes... o on els poso???

    ResponElimina
  20. Abril,

    Jo vaig deixar un parell en una bossa de plàstic i els altres els vaig congelar. Els que vaig deixar fora de la nevera perden una mica (perquè s'endureixen). Et recomano congelar-los però si no t'és posible o no t'agrada la opció doncs ben tapats ja sigui en un lloc tancat tipus caixa metàlica o bossa de plàstic podrien estar bé. Tapats només amb un tovalló o drap no seria una bona opció perquè s'assecarien més ràpid. Me n'alegro que t'hagin agradat. Jo els vaig trobar boníssims.

    ResponElimina
  21. Laura, me lo apunto. Lo he intentado un par de veces, pero no me salen del todo bien. Lo intentaré de nuevo con tu receta. Saluditos.

    ResponElimina
  22. Hola, Sóc l'Oriol P. He copiat la teva recepta de donuts pels meus deures de l'escola.
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Oriol P. Doncs ja m'explicaràs com t'han quedat els donuts. A nosaltres ens van agradar molt. Estic molt contenta que hagis visitat el meu blog. Espero la teva resposta. Un petonet!!!
      LAURA

      Elimina
  23. Hola Laura, t'he començat a seguir pk t'he descobert a través del pinterest de la fageda. només dir-te que té tot una pinta boníssima!! i que ja fa temps que volia fer donuts (els reis ens van portar el motlle ) i amb la teva recepta m'atreviré! Felicitats pel blog!!!

    ResponElimina
  24. Fantàstica recepta! La tenia pendent i avui per fi l'he feta! són boníssims, quin perill...

    Us deix aquí la meva:

    http://gesmack.blogspot.com.es/2012/10/mmm-donuts.html

    Petons!

    ResponElimina