dilluns, 18 d’abril del 2011

MELMELADA DE MADUIXES I GERDS







M'encanten les maduixes: el seu sabor, la seva textura, i com les acostumem a acompanyar de coses tant bones: xocolata, nata, suc de taronja,... quan començo a veure-les a la fruiteria no paro de comprar-les fins ben acabada la temporada. Total que ahir vaig detectar que tenia encara excedent a la nevera i vaig pensar que feia temps que no feia melmelada. A més a més també tenia gerds i vaig pensar que tots dos ingredients plegats podrien fer una combinació excel·lent per fer una melmelada que acompanyar les torrades del matí, un iogurt natural, unes crepes, una vinagreta per l'amanida, algun pastís de formatge, umm, no sé si arribarà per tant.

El primer de tot que volia comentar-vos és que he dubtat molt en el títol de la entrada i encara no les tinc totes amb mi. He fet melmelada o he fet confitura? doncs a hores d'ara no ho sé del cert. O sigui que si el que em llegeix ho té claríssim m'agradaria que m'assessorés. Segons el diccionari melmelada és "Menja feta amb fruita reduïda a polpa i sucre i obtinguda per mescla íntima i cocció" i confitura és "fruita confitada que hom prepara trossejant-la a petits bocins". Si em remeto a les definicions diria que he fet melmelada tot i que la reducció a polpa és fruit d'anar remenant durant la cocció i no pas perquè l'hagi triturat...

Bé deixant de banda la qüestió semàntica, el resultat és molt bo i es prepara de la següent manera.

INGREDIENTS:

- 250 g. de maduixes
- 100 g. de gerds
- 115g. de sucre (sempre acostumo a posar de sucre un terç del pes que fan les fruites)
- Suc de mitja llimona

PREPARACIÓ:

- Netegem els gerds i els possem en un cassó.
- Netegem les maduixes, les tallem a trossets i les afegim al mateix cassó on tenim els gerds.
- Afegim el sucre per sobre dels gerds i les maduixes i deixem aquesta barreja macerant a la nevera unes quantes hores o tota la nit (això últim és el que acostumo a fer jo) perquè treguin tot el suc.
- Treiem el cassó de la nevera i el posem al foc. Primer a foc fort fins que bulli, un cop arrenca el bull baixem el foc i deixem coure durant aproximadament 40 minut (s'ha d'anar remenant de tant en tant ) fins que hagi perdut l'aigua i tingui textura de melmelada. Jo mentre remeno amb cullera de fusta vaig aixafant la fruita perquè em quedi més fina la melmelada sense necessitat de triturar-la.
-Un cop la retiro del foc li afegeixo el suc de la mitja llimona i remeno.

OBSERVACIONS:
- Amb aquestes quantitats d'ingredients surt un pot de melmelada com el de la foto d'uns 300 grams aproximadament. Si se'n vol fer més es tractaria de respectar les proporcions.
- El fet de fer la melmelada cassolana em permet limitar més la quantitat de sucre i per això la melmelada resultant té un lleuger toc d'accidessa que a mi m'encanta perquè m'agrada conservar el sabor de les fruites. He vist receptes amb molta més quantitat de sucre. Jo com faig poquetes quantitats perquè no la envaso al buit no necessito de més sucre però potser si la idea és envasar-la se n'hauria d'augmentar la quantitat. Segur que deu haver algun expert o experta en conserves que ens ilustri...

Que vagi de gust!!!!!!!!!!

5 comentaris:

  1. té molt bona pinta!!! fa dies que li dono voltes a una melmelada, però encara no m'he animat! iaiaiaiaia. Petonets

    ResponElimina
  2. No sé si has fet confitura o melmelada però t'ha quedat molt bé. Les maduixes i els gerds m'encanten!!!!!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  3. mmmmm m'has fet agafar ganes de menjar-ne, vaig a preparar-me unes torrades amb mermelada tot i que sigui de pot. Si te'n sobre ens en portes la setmana vinent i farem torradetes!!!
    La primera foto genial!

    ResponElimina
  4. Gràcies pels vostres comentaris.
    Sandra m'ha quedat molt poqueta però jo crec que per un parell de torradetes minis arribarà.
    Coses de Llàbiro era molt bona la combinació la veritat. I totalment fortuït la seva coincidència a la nevera. Je,je
    Judith a vegades ens fa mandra posar-s'hi però sobretot amb la melmelada és agraït perquè no te l'acabes d'una sola vegada. Ja,ja

    ResponElimina
  5. Hola Laura, bon dia!Cercant alguna melmelada de maduixa m'he trobat amb el teu bloc. Enhorabona per que és fantàstic!!!
    A mi em va passar una mica com a tu... que estic fent melmelada o confitura? Doncs bé, jo el que et puc dir és que en el bloc El Café de Nit, en una trobada blocaire que van fer, els hi va explicar un expert quina era la diferència, i com a mi m'interessaba molt m'ho vaig apuntar: Textualment:


    Per començar, i per situar-nos, el Manu ens va recordar com fer una melmelada, quins conservants naturals utilitzar a més del sucre (suc de llimona, pectina) i ens va explicar que la diferència entre una melmelada i una confitura estava en la quantitat de sucre, marcada per les directrius de la Unió Europea. Tant la melmelada com la confitura havien de tenir trossets de fruita o de verdura o d’hortalissa, però la melmelada havia de tenir entre un 40 i un 60% de sucre, mentre que en la confitura la quantitat de sucre havia de ser superior al 60%.

    Espero haver-te ajudat en el nostres dubtes! Petons

    ResponElimina