diumenge, 15 de gener del 2012

FOCACCIA DE CARXOFES



 

 


Aquest mes els nois de la Recepta del 15 ens han proposat un ingredient depuratiu ideal pels excessos de les Festes: les carxofes.

Cal dir que el certàmen està d'aniversari ja que aquest gener fan un any des de la seva primera recepta del 15 i els felicito perquè han aconseguit en aquest temps un gran seguiment per part de tothom. Les seves convocatòries obertes, simpàtiques amb uns aliments tan ben seleccionats i oportuns a cada època de l'any animen a tothom a participar-hi.

Jo que soc amant del pa en totes les seves variants encara no havia tastat aquesta especialitat que avui us proposo. I em vaig posar mans a la massa per combinar aquests dos ingredients. Un de depuratiu i un altre diguem-ne que no tant light.

El resultat és deliciós. I no cal que us digui que el podeu combinar amb qualsevol altre ingredient que s'us acudeixi.

Us deixo la recepta i al final de post us començo a insinuar quina tinc al cap per celebrar que el Coure Coulants ha fet tres anys i que el mateix dia va aconseguir tenir més de 100 seguidors al facebook (clar que el tema dels seguidors no és mèrit meu exclusivament ja que tinc dues representants que aconsegueixen pics de seguidors en temps rècords: em refereixo a la Sandra d'Els fogons i a la Judith d'El mon de juju)

INGREDIENTS:

*Per la massa:

- 300g. de farina de força
- 200g. d'aigua tèbia
- 10gr. d'oli d'oliva verge
- 12gr. de llevat fresc
- 1 pèssic de sal

*Per afegir després:

- 3 carxofes netes
- 20gr. d'oli d'oliva
-20gr. d'aigua
- 1 culleradeta de sal

PREPARACIÓ:

* De les carxofes:

- Netejem les carxofes, els hi treiem les fulles més verdes i dures i un cop ens hem quedat amb la part tendra les tallem a làmines
- Fem les carxofes al vapor o al microones i les deixem eixugar a sobre d'un paper absorvent i reservem.

* De la massa:

- Posem dos dits de l'aigua tèbia en un got i allà mateix esmicolarem el llevat fresc i el dissoldrem
- Posem tota la farina en un bol, fem un forat al mig i afegim l'aigua del llevat. Després afegim la resta de l'aigua, la sal, els 10gr. d'oli i ho barregem tot plegat fins que quedi ben integrat.
- Amassem una estona (uns 5 minuts) amb una espàtula. És una massa molt més pringosa que la del pa i amb les mans s'enganxaria continuament.
-Fregar-nos les dues mans bé amb oli, agafar la massa i fer una bola.
-Dipositar aquesta bola sobre una plata de forn prèviament pinzellada amb oli.
- Tapar la safata amb un film o amb un altre plat fondo que no toqui la massa i deixar-la llevar una mitja horeta- tres quarts en un lloc càlid.
- Preescalfar el forn a 200º només de sota.
- Sense amassar, extendre la massa i repartir-la bé per la safata del forn.
- Amb els dits sucats en oli anar fent forats per tota la extensió de la massa.
- A continuació posarem en un got o tassa l'oli, l'aigua i la sal corresponent a la cobertura i ho remenenarem tot plegat.
- Repartirem les làmines de carxofes fetes al vapor per tota la massa apretant perquè s'enganxin bé a la massa i pinzellarem tota la massa amb la barreja corresponent a la cobertura.
- Fornejarem aquesta massa durant uns 35 minuts aproximadament. Jo vaig posar tres minuts més també de dalt perquè s'enrossís una mica. Deixarem refredar una mica abans de tallar. (no us deixeu vèncer per l'ànsia)

FONT:

M'he inspirat d'aquí tot i que canvio els ingredients, les quantitats i el procediment que el meu és a mà i no amb thermomix.

Espero que us agradi. Felicitats nois de la Recepta del 15!! Per molts més reptes!!!!!!!


------------------------------------------------------------------------------------------------
I ara parlem de l'aniversari de coure coulants...de moment i no és per fer-me la interessant sinò per acabar de madurar la idea us he de dir que no us puc dir res més fins el dia 21 d'aquest mes que publicaré un post específic per parlar-ne. Només us avanço que faré un concurs i que podrà participar tothom què vulgui però els 100 primers seguidors del facebook tindran més possibilitats que la resta com agraïment a la seva fidelitat. Les bases de concurs les publicaré el dia 21. Estareu atents? ja,ja. Tampoc voldria crear falses expectatives. Que l'economia del gener no és per tirar cohets... je,je. Participareu?


19 comentaris:

  1. Mira, la focaccia és una altra de les coses que em va passar pel cap. Confesso que finalment em va fer mandra... queda pendent!
    Estarem també pendents de les bases del concurs d'aniversari!

    ResponElimina
  2. Aquesta focaccia de carxofes ha de ser una autèntica delícia!!! Em sembla que serà el sopar d'algun dia d'aquests!! Nyam, nyam!
    Quines ganes de veure amb què ens sorprens el dia 21... jijijijijiji
    Moltes gràcies per participar!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  3. Una focaccia, quina bona idea!!!!
    M'encanta, és un pa que no em cansa mai. Què tal amb uns tomatets assecats?

    Petons
    ;-)

    ResponElimina
  4. Quina pinta que té aquesta focaccia i quines fotos més boniques (bé, com sempre!!) Una proposta que em torna boja!
    Moltíssimes gràcies per participar!
    Petonets!

    ResponElimina
  5. La focaccia m'agrada molt! I si li poses carxofes ja ha de ser una delicia!

    Petons maca

    ResponElimina
  6. uau quina pinta! encara no he fet mai focaccia, però amb aquesta de carxofa me n'han entrat ganes! ;)

    Petons!

    ResponElimina
  7. doncs aquí una altra que no ha fet mai focaccia!!! i mira que m'agrada!!!!!! ja no em moc de l'ordinador fins el 21!!!! jajajajajja. petonets solet

    ResponElimina
  8. Focaccia, focaccia, focaccia. Però que bones són les focaccies. I aquesta té molt bona pinta.
    Nani

    ResponElimina
  9. Laura! et seguia pel facebook gràcies a propaganda que va fer la Juju, ara he entrat al teu bloc! m'agrada molt aquesta focaccia, que bona!

    petonets
    Cuina útil

    ResponElimina
  10. Amb el que m'agraden les focaccies si hi posam carxofes ja han de ser..ufff...estic salivant davant la pantalla quan m'ho imagino!!
    Bona proposta!
    Petons!

    ResponElimina
  11. Què si participarem? Jo ho tinc clar i tant que participaré. Ja estic desitjant tenir més noticies.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  12. Una focaccia, bona idea! És el primer dia que vinc per aquí i he de dir-te que estic encantada, tens un bloc molt bonic.
    Una abraçada.
    http://ingredientsiparaules.wordpress.com/ (ho sento no puc comentar de cap altre manera)

    ResponElimina
  13. Mira, si al sorteig regales una focaccia així em sembla que hi tindràs molts participants!
    Enhorabona per l'aniversari i per les "directores de marketing" tan xulíssimes que tens!
    Petons.

    Per cert: de bunyols en surten uns 15 però pensa que les porcions de massa les agafava amb una cullera sopera.

    ResponElimina
  14. Qué buena y original propuesta.
    Cuando probé la primera vez la focaccia, me enamoró y ya la he hecho varias veces, así que la próxima vez que la haga tengo que probarla con esta receta tuya.
    Besos

    ResponElimina
  15. Laura m'ha encantat la teva focaccia!! la recepta és una mica diferent a la que faig normalment... m'apunto les variacions, que per sota li veig una "crosteta" que ha de quedar deliciosa!! petonets guapa, i bona niiit! :)

    ResponElimina
  16. Jo com la Judith, em quedo davant l'ordinador fins el 21! Enhorbona.
    Una focaccia de carxofes..umm això s'ha de fer urgentment.
    Petons

    ResponElimina
  17. A mi me encantan las focaccias, hay tantas combinaciones! Esta es buenísima!

    ResponElimina
  18. Hola Laura! Avui t'he descobert perquè el Massitet t'ha mencionat a Nació digital. I m'han sorprès molt receptes i fotos! I veig que ens hem trobat en alguna recepta del 15. Jo sóc més joveneta perquè només tinc uns mesos de vida al blog però m'apunto a seguir-te i t'afegeixo als preferits, oks? Petonet

    ResponElimina