dijous, 30 de juny del 2011

DAKOS [ντάκος]








És increible com un blog pot canviar-te la vida. I no em refereixo a que plegui de treballar per dedicar-me a això... ja,ja sino a petits canvis, hàbits, rutines, etc.. Ahir vaig estar al centre de la meva ciutat a un supermercat que és especialista en productes de tota mena i vaig trobar dos dels ingredients que necessitava per realitzar la recepta triada. I m'haurieu d'haver vist lo contenta que estava d'haver-los descobert. I aleshores em va donar per pensar que allò ho havia comprat perquè volia participar en un repte d'unes persones que no conec de res (bé, de la blogosfera sí) però que afecten al meu dia a dia. I que per mi era important participar perquè és una manera molt divertida de conèixer altra gent amb blogs i de compartir el que fas amb la gent. I quan participes en aquests reptes saps que algú es mirarà el que has fet i això m'agrada. (buff, estic molt filosòfica, avui)

Film and Food és un blog de dues blogaires (l'Alba i l'Ingrid) que han unit dues passions: el cinema i la gastronomia. El mes passat vaig participar per primera vegada en el repte Chocolat que ens van proposar i vaig gaudir molt. I és per això que aquest mes tampoc em volia perdre la convocatòria. Juny gira al voltant de la película Mi gran Boda Griega. Una película que vaig veure en el moment de la seva estrena i que em va agradar força tot i que la meva memòria m'impedeix recordar gaires detalls (d'altra banda tinc la sort de tenir de parella un gran amant del cinema que s'encarrega de recordar-me fins el més ínfim detall de tota mena de films)

El repte era preparar una recepta grega, la que vulgúessim, dolça o salada. Jo després de donar mil voltes a les pàgines dels restaurants grecs (d'aquí i d'allà), a les pàgines de turisme de Grècia, i als blogs gastronòmics grecs (gràcies google traductor!!!) em vaig decidir per una recepta molt senzilla però que em va semblar superapetitosa.

Els Dakos o [ντάκος] son uns aperitius típics de l'illa de Creta elaborats de pa de cereals i que s'acostumen a acompanyar amb oli d'oliva, formatge feta, tomàquet, orenga, pebre i olives kalamata. No m'ha acabat de quedar gaire clar si dakos és només el nom que rep el panet o si pel contrari és així com es denomina a tota la combinació ja que pel món virtual he trobat totes dues versions.

M'hagués encantat fer els panets seguint alguna recepta original o bé haver comprat fets els autèntics però no ha estat posible. Malgrat això estic contenta perquè sí he trobat dos productes denominació d'origen Grècia que li donen identitat a la meva recepta: el formatge feta i les olives de kalamata. I el pa l'he substituit per un de farina integral i cereals que crec que ha fet el paper més que dignament.

Aquest aperitiu és molt recomanable. Fa una estona que ens l'hem menjat per sopar i la combinació de sabors és exquisida. Una recepta senzilla i mediterrànea i que podeu acompanyar de postre amb un deliciós iogurt grec o potser millor...amb unes dolces i madures figues (ja,ja). Ummmmmmmm

Per cert, si voleu fer una ullada a la pàgina d'on he tret la recepta no us perdeu aquest enllaç. (s'aprén moltíssims amb aquests reptes)

INGREDIENTS:

- Panets autèntics Dakos (venen envasats) o en el seu defecte panets integrals o de cereals.
- Formatge feta
- Olives de kalamata o olives negres
- Tomàquet
- Oli d'oliva verge
- Orenga
- Pebre negre

PREPARACIÓ:

- Obrir els panets per la meitat i torrar-los al forn (si són els autèntics panets grecs no caldrà ja que ja venen llestos per preparar)
- Afegir un bon rajolí d' oli d'oliva verge
- Pelar un o dos tomàquets i tallar-los a daus o a quarts i posar-los a sobre del pa.
- Afegir un rajolí més d'oli d'oliva
- Afegir el formatge feta esmicolat o ratllat
- Afegir l'orenga i el pebre negre
- Guarnir amb olives de kalamata

Espero que us agradi !!!

Per cert, el dia de publicació era avui i suposo que era de dia no de nit... però no he pogut abans. Demà marxem de vacances i estava molt liada amb les maletes...unes fotos del destí on espero descansar, desconnectar i recuperar forces.



10 comentaris:

  1. guauuuu, yo también quiero descansar ahí y a ser posible con uno de estos dakos en la mano, tumabada en una hamaca ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina
  2. que xulo nena! espero que ho tinguis tot apunt i a disfrutar d'aquests merescuts dies!!! T'esperarem aquí, assegudes, com sempre.

    ResponElimina
  3. Aquest aperitiu és bestial!!!! t'ha quedat super gustós! té una pinta excelent.....seguríssim que el faig perquè té molta presència!!
    Moltíssimes gràcies per participari per pensar en nosaltres!!
    Un petonàs i disfruta de les vacances ;)

    ResponElimina
  4. Jo sóc una autèntica fan del menjar grec i havia fet amanides combinant tomàquet, formatge feta i olives de kalamata (que per cert, vaig descobrir en un viatge per la Bretanya francesa) però això de posar-ho a sobre d'un pa com aquest no se m'havia acudit mai i la veritat és que té una pinta fantàstica! Aquesta la provo segur. Que vagin molt bé les minivacances!!

    Muntsa

    ResponElimina
  5. Per setmana santa vam estar a Kalymnos i vam menjar un plat molt semblant, segurament deu ser típic de totes les illes gregues.
    Que passis unes bones vacances!

    ResponElimina
  6. Hola,
    A mi també em fa molt "ilu" participar en els reptes per que sempre aprenc moltes coses i em fa donar-li voltes al cap.
    Dos ingredients boníssims! Jo he tastat les olives i són boníssimes. Però com no tenia temps d'anra a comprar-les em vaig decantar per una recepta dolça.
    M'ha encanta la proposta. MOlt bones vacances!!! Petons

    ResponElimina
  7. Un pa amb tomàquet a la grega, eh?
    Si que passa això que dius dels blocs. A vegades em sento super friki quan dic "ui aquesta tarda tinc molta feina HE DE preparar la recepta pel repte tal..." però ens encanta per què negar-ho?

    ResponElimina
  8. Bones vacances Laura!!! I ens deixes amb els deures fets, quina bona recepta, ràpida i fresqueta. Pa, tomàquet i formatge. Que més es pot demanar ??? petons i fins la tornada.

    ResponElimina
  9. Bones vacances!!!
    Aquest plat d'avui, realment em transporta a Grecia i els seus aromes!
    Moltes gràcies

    ResponElimina
  10. Ostres no et conexia, i ets de Terrassa.
    Disfruta de les vacances i parlen cuan tornis.
    Petons.

    ResponElimina