diumenge, 16 de setembre del 2012

COC DE FRUITS SECS AMB MATÓ I TOFFEE DE CERVESA



Fa uns dies al facebook us anunciava que per primera vegada el 22 de setembre d'aquest any es celebraria el Dia CUINA. Es tracta d'una Diada, emmarcada dins la Festa anual del Porc i la Cervesa de Manlleu que vol aplegar tota la comunitat que formem part de la revista CUINA: lectors, anunciants, cuiners, fotògrafs ,periodistes i també bloggers.

A més a més dels tastos i àpats habituals associats a la festa del Porc i la Cervesa, s'hi sumaran tallers, demostracions de cuina, aplecs de blogaires i concursos organitzats per la revista. Un d'aquests concursos és el de receptes amb cervesa per blogaires que consisteix en crear i publicar una recepta original que porti com a ingredient la cervesa.

Com aquests tipus de reptes m'agraden moltíssim vaig estar rumiant i rumiant fins que se'm va ocòrrer elaborar aquest postre original que porta cervesa entre els seus ingredients i que està boníssim.

El toffee de cervessa s'asembla molt en sabor al toffee tradicional de caramel. Potser presenta un pél de toc amarg que he trobat que combinava molt bé amb la dolçor del coc i la textura suau i esponjosa del mató. A més pot ser un toffee molt versàtil depenent del tipus de cervessa que incorporem a la recepta.

INGREDIENTS:

* Pel coc de fruits secs:

   - 30 gr. d'ametlla picada
   - 50 gr. de nous picades
   - 40 gr. d'avellanes picades
   - 30 gr. de festucs picats
   - 3 ous
   - 100gr. de sucre
   - 25 gr. de mantega (amb textura de pomada)
   - 100 gr. de farina
   - Mig iogurt de llimona
   - Mig sobre de llevat químic


* Pel toffee de cervesa:

    - 185 gr. de cervessa (jo vaig seleccionar una de doble malta)
    - 60 gr. de sucre moré
    - 110 gr. de nata líquida de 35% de greix

* Pel mató:

   - 250 gr. de mató


PREPARACIÓ:

Del coc de fruits secs:

 - Picar ben menuts els fruits secs
 - Batre els ous amb la mantega i el sucre amb la batidora de barnilles fins que quedi una massa    molt cremosa i esponjosa i hagi aclarit el color.
- Afegir a aquesta massa la farina i el llevats tamissats i de forma molt suau (per evitar que s'abaixi( remenar amb l'ajut d'una espàtula.
- A continuació afegir el iogurt i continuar remenant suaument fins que aquest quedi ben integrat i fins que la massa sigui homogènia però no hagi perdut el seu caràcter cremós.
- En darrer lloc afegir els fuits secs seleccionats.
- Abocar la massa a un motlle quadrat o rectangular d'uns 20 cm prreviament folrat amb paper de forn
- Introduïr al forn prèviament escalfat a 190º durant uns 20 minuts. Com sempre el temps de cocció és orientatiu i dependrà del forn i del mottlle, per això és importar comprovar el punt de cocció punxant el coc amb un escuradents o enfilall.
- Deixar refredar el coc sobre una reixeta

* Del toffee de cervesa:

- Possar en un cassó que pugui anar al foc la cervessa i el sucre moré.
- Possar a foc fort el cassó fins que bulli i després abaixem el gas i anem remenant amb una cullera perquè s'integri bé.
- En uns 15 o 20minuts la cervesa s'ha fet caramel i serà en aquest moment quan s'ha d'afegir la nata líquida de forma progressiva i sense parar de remenar.
- Tornem a pujar al gas i esperem que la barreja s'espesseixi (uns 8 minutets)
- Quan la salsa agafa cos ja tenim el toffe disposat per fer-ho servir.


MUNTATGE DEL PLAT:

- Tallar porcions iguals del coc
- Fer "quenelles! o boles de mató (et pots ajudar amb la cullera de servir gelats) i disposar-los a sobre de la porció de coc.
- Per últim regar aquest conjunt amb la salsa toffee acabada de fer. (o d'escalfar)

Espero que us hagi agradat la meva proposta.

Què, us animareu a anar a la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu? nosaltres intentarem no perdre'ns-la!!!


21 comentaris:

  1. Molta sort al concurs!!! Una proposta deliciosa i ben original.
    Ptns

    ResponElimina
  2. Espectacular! La idea és molt bona i el resultat millor!

    ResponElimina
  3. Quina passada de postre!!
    Molt original! Segur que t'anirà bé el concurs amb aquesta proposta!!
    ptns!!

    ResponElimina
  4. Muy original. Me uno a tu blog para seguirte mas de cerca.
    Petons

    JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  5. mmm quina pinta! i súper original, tenc ganes de provar el coc i el toffe de cervesa!

    Petons!

    ResponElimina
  6. La presentació és espectacular i a més com que m'encanten els fruits secs, penso que deu estar boníssim.
    Molta sort en el concurs.
    Nosaltres també pensem anar a Manlleu.
    Petons
    Conxita

    ResponElimina
  7. Quina recepta més xula! I el toffe de cervesa ha de ser molt bo!
    Espero que ens veiem per Manelleu la setmana vinent! ;)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  8. Estic segura que està boníssim i amb aquesta presentació encara entra millor ;) Grans fotos!

    ResponElimina
  9. Quin postre tant original!!! fa molt bona pinta.... Ens veiem a Manlleu!

    ResponElimina
  10. T'ha quedat genial! A veure com va, potser ens podrem conèixer a la festa!

    ResponElimina
  11. Molt bo!!! amb Tofee. Espectacular!
    Tinc curiositat per a veure la resta de postres i dolços amb cervesa...
    Jordi

    ResponElimina
  12. mmmmmmmmm, m'encanta! la foto genial (com sempre)!!!

    ResponElimina
  13. Si està igual de bo de la presentació que has fet ha d'estar requeteboníssim, quina presentació tan xula!
    Petons.

    ResponElimina
  14. quina pinta, això del toffee de cervesa es tota una innovació i m'encanta!! ets un crack!! la presentació de 10!! petons

    ResponElimina
  15. Una combinació molt original i segur que deliciosa.
    Molta sort i petons,
    Palmira

    ResponElimina
  16. Però què cosa més bona! original, i a més la combinació d'ingredients em sembla una passada!
    angi

    ResponElimina
  17. Toffee de cervesa? Això ha d'estar boníssim. Una fotografia preciosa.
    Nani

    ResponElimina
  18. Quina combinacio tan bona!!! El toffee de cervesa m'ha robat el cor, bonissim! Petons

    ResponElimina
  19. Ei Laura! gràcies pel teu comentari... la veritat és que no sé pq tu no estàs entre els finalistes... tot plegat no ho acabo d'entendre.. he vist receptes genials... bé.. suposo que tenen el seu criteri!

    ResponElimina
  20. Quina canya de postre! això del caramel a la cervessa no ho havia vist mai, em sembla super original.
    Molt maca la iniciativa, ja estem acostumades als reptes culinaris, oi? molta sort al concurs :-)

    ResponElimina