dilluns, 25 de juliol del 2011

SALMOREJO








Què de gust vé aquestes nits d'estiu de xafogor i poca energia acabar el dia amb una sopeta ben freda de verduretes... de gaspatxo en fem molt sovint a casa però de salmorejo no haviem fet mai. L'haviem tastat en un viatge de fa anys a Cordoba i vaig recordar que m'havia agradat molt. I gràcies al Memòries d'una cuinera del mes de juliol hem aconseguit retrobar-nos amb aquest sabor i qui sap si potser no s'acabarà convertint en un clàssic de la nostra cuina...

Així doncs us presento la recepta de salmorejo que he seguit. Una recepta molt tradicional però també molt bona.

INGREDIENTS:

- 1 kg de tomàquets madurs
- 120g. de pa (si és sec millor)
- Mig gra d'all
- 100 ml d'oli d'oliva
- Sal
- Vinagre de xerés (opcional)
- Ou dur esmicoladet
- 2 talls prims de pernil ibèric.

PREPARACIÓ:

- Posar el pa a remullar amb aigua
- Pelar els tomàquets i posar-los a un bol per triturar
- Afegir el gra d'all i el pa que escorrerem una mica amb les mans
- Afegir l'oli d'oliva, la sal (i vinagre al gust) i triturar amb la túrmix fins obtenir una crema. (A mi no m'agrada triturar-lo amb el turbo perquè acabes desfent les llavors i el color del salmorejo o gaspatxo es torna massa rosa)

DECORAR EL SALMOREJO:

- Per guarnir i acompanyar el plat posar els talls de pernil entre dues fulles de paper de forn i a sobre d'un plat uns 30 segons al microones fins que quedi totalment dur. Després extreure el pernil amb cura de no cremar-nos i si l'apretem entre les mans s'esmicolarà totalment.
-Bullir l'ou fins que sigui dur, pelar-lo i tallar-lo a bocinets petits i iguals.
- Afegir aquests dos acompanyaments per sobre o posar-los en uns bols a banda.

I ja ho tenim. No em direu que no és una opció fàcil, bona i ben fresqueta.

9 comentaris:

  1. Mmmmmm que bo!! Senzill, fresquet i deliciós!!! Es pot demanar mes???

    ResponElimina
  2. Tinc tomata madura i pa sec, així que crec que aviat caurà!!

    ResponElimina
  3. visca!!!! ets un crack! saps que mai he fet salmorejo??? em guardo aquesta recepta!! ;) moltíssimes gràcies per participar doblement al Memòries! jijijiji. Petonets

    ResponElimina
  4. M'encanta el salmorejo, però mai l'havia vist tan vermell! El que menjo jo sempre té un color més ataronjat... per``o amb el que m'agrada m'encantaria també la teva versió!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Me gusta mucho beber salmorejo en los días calurosos, refresca muchísimo y está buenísimo! Bss

    ResponElimina
  6. Sempre et queden uns colors molt xulos! I m'agrada perquè no és molt espés que sinó em costa un munt!
    Petons i moltíssimes gràcies per participar al Memòries, amb dues receptes!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  7. ja sé què faré per sopar avui, a veure si aconsegueixo que aquest parell mengin alguna cosa vermella... jeje!

    ResponElimina
  8. Noia amb aquestes fotos .. amb aquest color donen ganes de posar-se ara mateix a fer-lo. A mi m'agrada molt i realment és ideal quan fa caloreta.
    Petonets

    ResponElimina
  9. menuda pinta rica tiene, es la hora perfecta para comerlo ;)

    Salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina