dimecres, 22 de juny del 2011

2ª COCA DE SANT JOAN 2011: COCA DE BRIOIX, CREMA I PINYONS







Doncs anem a per la segona!! I amb aquesta segona participo al certàmen Memòries d'una cuinera. Espero que us agradi Judith, Mònica

La recepta d' aquesta coca la vaig agafar d'una botiga de Terrassa dedicada a les primeres materies de reposteria: farines, llevats, fruits secs, toppings, bases, mases, xocolata...una mica de tot. Em va agradar la recepta perquè la trobava senzilla i no exigia que la massa estigués en repós durant massa temps.

El resultat obtingut era bo però poc dolç, i donat que he fet una tercera coca amb la mateixa recepta pero amb uns petits retocs doncs ja us poso la recepta millorada. Pel meu gust a la recepta de la coca original li faltava dolçor que crec que podia ser perquè li faltava sucre, perquè em vaig passar amb l' anis en pols (que en molta quantitat és amargant) o bé perquè vaig deixar la coca llevar tota la nit i això també podria haver afectat el seu sabor o be per una suma de les tres coses. El cas es que com a la tercera coca li he posat més sucre, menys anís i l'he deixat llevar menys estona, el resultat ha estat ESPECTACULAR!!!

COCA DE SANT JOAN DE BRIOIX, CREMA I PINYONS
INGREDIENTS:


- 500 g. de farina de força
- 2 ous
- 200 ml. llet
- 1 sobre de llevat de forner
- 110 grams de sucre
- 50g. de mantega
- un pessic de sal
- un pessic molt petit d' anís en pols.(enlloc d'anis podeu posar canyella, llimona, vainilla, aigua de tarongina)

INGREDIENTS DECORACIÓ:
- 100 g. pinyons
- Crema pastissera
- Sucre

PREPARACIÓ:

- Desfer el llevat amb la llet, afegir-hi tots els altres ingredients, i, al final, la farina. Treballar aquesta massa fins que no s'enganxi als dits.
- Untar el taulell amb una mica d'pñi, poseu-i la massa al damunt, arrodoniu-la i deixeu-la dins d'un pot també untat amb oli.
- Posar el pot dins d'una cassola amb aigua calenta (que no cremi) perquè pugi més de pressa. Tapar-lo amb un drap i deixar repossar la massa uns 30 minuts.
- Un cop passat aquest temps tornar a untar el taulell amb una mica d'oli i estirar la massa amb el corró i donar-li forma de coca. (jo aquest pas l'he fet sobre paper de forn i així després ho tinc més fàcil per passar la coca a la plata)
- Posar-la sobre una llauna d'anar al forn.
- Pintar la coca amb ou batut i deixar-la repossar fins que augmenti el doble del seu volum
- Adornar la coca amb la crema, els pinyons i el sucre i les cireres confitades.
- Enfornar la coca a 180º durant 10 o 15 minuts (jo l'he posat només de sota però després un parell de minuts també de dalt tot i que aquesta m'ha quedat molt blanqueta)


INGREDIENTS CREMA PASTISSERA (Recepta de la Mireia Carbó):

- 500 ml. llet
- 100g. de sucre
- 4 rovells d'ou
- 40g. de maizena
- 1 vaina de vainilla o canyella o pell d'una llimona o d'una taronja (tot dependrà de l'aroma que li volguem donar a la coca)

PREPARACIÓ CREMA PASTISSERA:

-Posar a bullir tota la llet, menys mig got que reservarem, amb la vaina de vainilla rascada al seu interior (o l'aroma desitjat) i amb el sucre. Quan arrenqui el bull tancar el gas i deixar una estona en infussió.
-Mentrestant desfer la maizena en el mig got de llet i barrejar-ho amb els rovells (o bé amb una cullera o bé amb un batidor de barnilles).
- Colar la llet infussionada i tornar-la a posar en un cassó d'anar al foc.
- Colar la barreja d'ou, llet i maizena i afegir-la al mateix cassó.
- Posar aquest cassó a foc mitjà i coure la barreja sense parar de remenar. A mida que es va escalfant va agafant consistència. Retirar en el moment que tingui la espessor desitjada que és just quan està a punt de bullir.



Que vagi de gust i Bona Revetlla!!!

5 comentaris:

  1. OoOoOOooOHh! Quina pinta que té la coca!!
    No m´he decidit a fer-la perquè en totes les receptes que he vist havies de fer la massa mare amb antelació i em feia mandra. Igual te la copio demà! Jeje...
    Petons.

    PD: Em sembla que ja se a quina tenda et refereixes, allà compro els toppings i la xocolata de sabors i està tot boníssim.

    ResponElimina
  2. m'agrada... els tovallons amb groc i blau li donen un toc a la foto que la fa especial.
    L'any vinent la volem tastar...

    ResponElimina
  3. T'ha quedat fantàstica Laura, quina pinta!!! Segur que la vau gaudir moltíssim!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. i com no vols que no ens agradi??? es més, crec que a Memòries, si ens deixes, hem de pblicar les teves 3 receptes!!! (encara que l'última no l'he vist!!!) el tall d'aquesta es veu súper esponjosa!!!!! molts petonets bonica i gràcies per participar

    ResponElimina
  5. I tant que ens agrada! A mi em passa el mateix, això d'haver d'esperar a que fermentin, si triga molta estona em fa mandra.
    Gràcies per enviar-nos totes les receptes!
    Petonets.

    ResponElimina