divendres, 9 de novembre del 2012

MOUSSE DE LLIMONA AMB COBERTURA DE LEMON CURD










Octubre i novembre son a casa meva mesos de celebracions. Costa trobar un foradet a l'agenda per fer altres coses que no sigui celebrar aniversaris. Je,je. El cap de setmana passat li va tocar el torn a la meva mare i com no podia fallar-li ja feia dies que havia començat a maquinar quin nou pastís li podria preparar.

En aquesta ocasió preferia una mousse. I és que volia algo tovet que pogués menjar la meva germana que feia pocs dies que havia passat per les mans del dentista...

A una de les meves pàgines de referència, al Cuina per Llaminers vaig trobar una mousse de llimona que feia una pinta extraordinària (com tot el que té la Mercé, es clar). La vaig adaptar una miqueta perquè el motlle que jo tenia era una mica més gran i volia que quedés més alta i voilà....aquí teniu el resultat.

El sabor és fantàstic però dependrà molt de la qualitat dels ingredients. Sobretot la part de la mousse ja que està feta amb iogurts de llimona. És per això que us recomano que fugiu dels típics iogurts més comercials i amb més colorant i trieu uns bons iogurts artesans i el resultat ben us valdrà la pena. És un pastís que té 3 capes i on la combinació de la mousse que és dolça i cremosa amb la capa de lemon curd que conserva l'accidessa de la llimona és sensacional.

Aquí us deixo amb la recepta. I ja sabeu que aquí podeu llegir la recepta original de la Mercé de Cuina per llaminers.

INGREDIENTS:

* Per la planxa de pà de pessic:

- 2 ous
- 50g. de farina
- 55g. de sucre
- 10 ml. d'oli d'oliva suau
- 1 cullerada petita de llevat
- Ratlladura d'una llimona
- 3 gotes d'essència d'aigua de tarongina

* Per la mousse de iogurt de llimona:

 - 4 iogurts de llimona de 125 g. cada un (jo vaig fer servir aquests de La Torre)
- 80 ml. de llet
- 80 g. de sucre
- 6 fulles de gelatina
- 200 ml.de nata líquida

* Per la cobertura de lemon curd o crema de llimona:

- 2 ous
- 150 ml. suc de llimona natural colat
- 120 g. de sucre
- 15g. de maizena
- 30g. de mantega
- 2 fulles de gelatina


PREPARACIÓ:


* De la planxa de pà de pessic:

- Preescalfar el forn només de baix a 180º
- Es posen en un bol els ous i el sucre i es bat amb una batedora de barnilles fins aconseguir una barreja escumosa i densa i que hagi augmentat el seu volum
- Afegir l'oli, la ratlladura de llimona i les gotes d'essència de tarongina tot barrejant molt suaument amb una espàtula per evitar que perdi volum la massa.
- Per últim s'ha d'anar abocant al bol la farina i la culleradeta de llevat en diferents temps tot barrejant molt suaument també amb la espàtula fins que estigui ben integrada.
- Disposarem la massa en un silpat o safata de forn prèviament folrada amb paper antiadherent i enfornem uns 8 o 10 minuts a 180º.
- Treiem de forn i deixem refredar a sobre d'una reixeta
- Un cop fred la tallem a la mida del nostre motlle i la col·loquem en ell. (Jo faig els mousses amb cèrcols com aquest i així tallo la base a la mida del motlle i després son molt fàcils de desmotllar.)

* De la mousse de iogurt de llimona:

- Semimuntar la nata líquida en un bol ample (la nata ha d'agafar consistència però no ha de quedar dura)
- Posem a hidratar les fulles de gelatina a un bol amb aigua ben freda (entre 5 i 10 minuts)
- Un cop semimuntada la nata afegim a aquesta els iogurts de llimona i remenem molt suament amb una espàtula (hem d'intentar evitar que la nata perdi volum)
- Escalfem la llet al microones fins que estigui ben calenta
- Dissolem en la llet calenta el sucre
- Escòrrem les fulles de gelatina i les posem en un bol al microones apenes uns segons perquè es fonguin
- Afegim la gelatina fosa a la llet calenta i remenem fins que estiguin ben dissoltes.
- Afegim unes cullerades de la barreja de nata i iogurt a aquest bol de gelatina + llet per anar baixant poc a poc la temperatura.
- Disposem la barreja de gelatina i llet al bol de nata i iogurt i remenem de forma suau però intensa per aconseguir que estigui tot ben integrat.
- Abocar la barreja a sobre de la base del pastís, en el nostre cas a sobre de la planxa de pa de pèssic de llimona i reservar a la nevera fins que cualli una mica que serà el moment en que es podrà posar la cobertura (i és que han de passar unes hores entre aquesta capa i la següent per evitar que la calor de la cobertura de llimona fongui la mousse)


* De la cobertura de lemon curd o crema de llimona:

- Posar a foc mitjà un cassó que contingui el suc de llimona colat i el sucre (anar remenat per evitar que s'enganxi el sucre)
- Paral·lelament, batre amb el túrmix els ous i la maizena
- Posar a hidratar les fulles de gelatina a un bol amb aigua ben freda (entre 5 i 10 minuts)
- Quan arrenqui el bull la barreja de suc de llimona i sucre s'aboca a poc a poc a sobre de la barreja d'ous i maizena sense parar de remenar per evitar que els ous cuallin.
- Tornar la barreja al cassó a foc baix fins que espesseixi (tal i com ens recomana la Mercé és convenient no deixar que bulli perquè es podrien formar grumolls)
- Afegir la mantega i remenar bé fins que estigui ben dissolta.
- Escòrrer les fulles de gelatina i incorporar-les a la barreja i remenar fins que aquestes estiguin ben dissoltes i tota la barreja estigui ben integrada.
- Abocar la cobertura a sobre de la mousse que com hem dit al punt anterior ja ha d'estar cuallada i reservar a la nevera fins el moment de servir-lo. (recomanació de 3-4 hores)




I ja el tenim. Us puc assegurar que és més llarg d'explicar que de fer i els ingredients son ben senzills i econòmics. Us animeu a intentar-ho?


Per cert, volia aprofitar aquesta entrada per fer ressó d'una iniciativa que em va fer arribar el Jordi de Tot és bo el que l'olla cou i que crec que és interessant compartir-la.

Es tracta de El català als fogons que és un receptari de cuina per promoure l'intercanvi cultural i la pràctica del català. El projecte ha estat elaborat per la Plataforma per la Llengua amb la col·laboració de la Fundació Carulla i amb la participació de 14 entitats catalanes de persones immigrades. És un llibre de cuina amb receptes proposades per membres i representants d'aquestes entitats de nous catalans i que té l'objectiu de promoure l'intercanvi cultural i la pràctica del català i reconèixer, alhora, la diversitat lingüística del nostre país, on existeixen més de 250 llengües.
Podeu descarregar-vos la publicació aquí.





15 comentaris:

  1. Molt interessant aquest llibre del català als fogons, ja me l'he descarregat i quan pugui hi faré una bona ullada. Una bona iniciativa!!
    I que dir d'aquesta mousse de llimona, espectacular la presentació i les fotos.
    ptns!!

    ResponElimina
  2. pero quina pinta, quina presentació t'ha quedat! excepcional!! aquest llibre el demanaré per reis!! em sembla senzillament genial! petons

    ResponElimina
  3. Te ha quedado realmente espectacular. Y con lo que me gusta el limón a mi me has dejado con la boca abierta.
    besos

    http://lacocinadelagatacuriosa.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. T'ha quedat espectacular, hi tens la mà trencada amb els pastissos! La forma, la presentació, m'encanta!
    Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  5. Que xulo Laura, si sembla de pastisseria!!! M'encanta el lemon curd, és de vici oi? i els iogurts la Torre són tan bons..
    El motlle m'ha agradat molt també, vaja, que has fet un postre rodó!! ;)

    ResponElimina
  6. No havia vist aquest llibre... I la recepta d'avui absolutament fantàstica, la presentació, la combinació de sabors i textures, perfecte!
    Petonets i bon cap de setmana,
    palmira

    ResponElimina
  7. La veritat que t'ha quedat preciós aquest pastís. L'he de provar ja que aquest mes tenim uns quants aniversaris a la family.
    Un beset
    Angi

    ResponElimina
  8. El lemo curd no sé què te que agrada tant. És començar a menjar i no parar. Si la recepta és de la Mercè segur que és bona.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies per la recepta de lemon curd, me l'anoto! m'encanta com ha quedat la mousse (fins i tot el motllo!) i és cert que són fàcils i agraïdes de fer. Es veu super professional.

    Petonets i bon cap de setmana!

    ResponElimina
  10. El lemond curd és un record d'infantesa, d'aquelles receptes que no passen mai i que algun moment o altre acabes recuperant! quin pastís més presiós!

    ResponElimina
  11. M'encanta.
    Una mousse impecable en la presentació i em temo que és també una delícia per al paladar.

    ResponElimina
  12. T'ha quedat perfecte!! deu estar boníssim!!

    petons

    ResponElimina
  13. Mara meva!!! això és nivell!!! si senyor!!! Petons

    ResponElimina
  14. Este si que es un postre hecho con todo el corazón.
    Petons.

    JUEGO DE SABORES

    ResponElimina