dimecres, 14 de novembre del 2012

MOUSSE DE MATÓ AMB CONFITURA DE ROSSINYOLS I GALETA SORROSA



 

 
Fa un mes deien els entesos que la temporada de bolets no pintava gaire bona: arribava el fred d'hora i fort. Però l'augment de les temperatures i la pluja caiguda a les darreres setmanes semblen haver salvat la temporada. Afortunadament!! ja que aquests dies, diferents poblacions organitzen Fires i Festes que giren entorn els bolets. Terrassa, ja fa dies que va iniciar les Jornades Gastronòmiques de la Caça i el Bolet i aquest cap de setmana era el barri de Sant Pere d'aquesta mateixa ciutat qui oferia una Fira entorn al bolet.

A nosaltres, que la visitàvem aquest any per primer cop, ens han agradat molt totes les activitats que hem trobat: tallers pels nens, tastets de plats amb bolets d'alguns restaurants, agrobotigues, exposicions de moltes espècies de bolets, venda de bolets, etc... i concurs de cuina amb bolets. I aquí és on jo vaig dir que aquesta oportunitat no se m'havia d'escapar. També tinc amics que s'encarreguen d'enviar-me mails i recordar-m'ho i és que tothom que em coneix una mica ja sap quin és el meu punt feble.

Com era la primera vegada que participava, vaig voler sorprendre amb un plat dolç i innovador. I per això em vaig decidir per unes postres on el bolet vindria cuinat en forma de confitura. Haig de dir que tenia moltes idees al cap i van ser les companyes de feina i la meva parella qui em van ajudar a fer la tria.

La mousse de mató era un pél dolça i és per això que a la recepta que us proposo a continuació ja estan corregides les quantitats perquè triomfeu amb aquest postre tant poc convencional però que a nosaltres ens ha agradat molt. Els membres del jurat van escollir plats salats pel podi (va guanyar un fricandó) però en presentació la meva mousse va ocupar la segona posició seguint molt d'aprop a uns cistellets de bolets.

Però ja se sap que als concursos unes vegades es guanya i d'altres no. I l'experiència m'ha servit per millorar, arriscar-me a fer plats com aquest i conèixer gent i altres propostes.

Ara sí, us deixo amb la recepta, amb la que participo al repte "La Recepta del 15" dels nostres amics dels Fogons de la Bordeta i que no podien haver triat millor ingredient per un mes de novembre com aquest.


INGREDIENTS: (per un motlle de 24 cm de diàmetre. Jo vaig fer servir individuals de aprox. 7 cm de diàmetre i en van sortir 4 pastissets)

* Per la base del pastís:
- 200g. de galeta de xocolata (si pot ser cassolana millor)
- 40 g. de mantega amb textura pomada

* Per la Mouse de mató:
- 100g. de sucre
- 50 ml. de suc de llimona
- 50 ml. d'aigua
- 2 rovells d'ou
- 250 grams de mató.
- 300 ml. de nata per muntar
- 20 gr. de sucre
- 6 fulles de gelatina

* Per la confitura de rossinyols: 
- 200g. rossinyols ja nets
- 80 g. sucre
- Suc de mitja llimona
- 1 fulla de gelatina pel moment del muntatge


PREPARACIÓ: 

* De la base del pastís:
- Triturem amb un robot les galetes de xocolata cassolanes i les barregem amb la mantega.
- Disposem aquesta massa sobre la base del motlle seleccionat. Ens ajudem del cul d'un got o d'un estri pla per pressionar la base i que quedi ben apretada.
 
* De la mousse de mató:
- Posar a hidratar les 6 fulles de gelatina en un bol amb aigua ben freda.
- Barrejar en un cassó que pugui anar al foc i amb la batedora de barnilles els 100g. de sucre, el suc de llimona, l'aigua mineral i els dos rovells d'ou fins que quedi una barreja ben escumosa.
- Portar a foc aquesta crema fina fins que bulli . Anar remenat amb les barnilles perquè agafi més densitat.
- Un cop ha bullit retirar-la del foc i quan encara és ben calenta afegir-hi les fulles de gelatina escorregudes i fosses i remenar bé.
- Afegir ara el mató i remenar enèrgicament perquè quedi tot ben integrat.
- Muntar la nata amb els 20g. de sucre i anar-la afegint un cop muntada a la barreja anterior.
- Remenar suau amb una espàtula per evitar que perdi cos la barreja però intentant que tots els ingredients quedin ben lligats.

* De la confitura de rossinyols:
 - Netejar els rossinyols i disposar-los a un bol.
- Afegim el sucre i el suc de llimona per sobre i els deixem macerar un mínim de 4-5 hores a la nevera.
- Posem a foc mig la barreja i l'anem remenant aixafant una mica el bolet perquè tregui el seu suc però sense triturar perquè conservi els trossets que son carnosos.
- Al cap d'uns 25 minuts ja haurà espessit i agafarà consistència de confitura.
- Serà el moment de retirar-la del foc i reservar fins el moment que la necessitem.
 

MUNTATGE: 

1. Fer la base de galeta cruixent.
2. Afegir la mousse de mató i reservar el motlle a la nevera i esperar un mínim de 3 horetes perquè cualli bé la capa abans de posar-hi la confitura.
3. Escalfar la confitura si no la tenim acabada de fer i afegir-li una fulla de gelatina previament hidratada, remenem i amb l'ajut d'una espatula i de forma suau anem extenent la capa de confitura de rossinyols sobre les mousses

OPCIONAL

* Galeta cassolana de xocolata (135g. de mantega, 150g. de sucre, 1 ou, 1 cullerada petita de vainilla en pols, 1 cullerada petita de sal, 42g. de cacau i 210 g. de farina) Barrejar la mantega i el sucre fins que quedi una barreja cremosa, després afegir l'ou i remenar. Després afegir la sal, la vanilla i el cacau i per últim afegir la farina i el llevat en 3 temps. Remenar tot i estendre´'l entre dos papers de forns i amb l'ajut d'un corró. Enfornar a 180º uns 8-10 minuts) Deixar-la refredar perque s'endureixi. Si es vol fer servir com a base convé preparar-la el dia d'abans. Amb aquestes quantitats us surt més galeta de la que necessiteu per la base.




Espero que us hagi agradat i si us animeu a fer-la, recordeu d'enviar-me les vostres fotografies i les vostres percepcions del plat perquè sempre m´agrada molt saber la vostra opinió i veure els resultats.

15 comentaris:

  1. Com m'arriben a agradar les teves receptes! i que dir de les fotos!
    Aquesta mousse de mató ha d'estar boníssima i si a més la combines amb la xocolata i els bolets, encara més!!
    ptns!!

    ResponElimina
  2. Nunca imaginé esta combinación, se ve preciosa la tarta además de que seguro está buenísima.Besos.

    ResponElimina
  3. Laura, m'ha encantat! Només havia vist fer rossinyols dolços al Jordi Roca, i ja em vaig quedar amb ganes de provar-los. AQuest pastís, a més d'original, ha de ser un vici!! Me l'apunto, per si de cas no se m'acut res per Nadal! Petons

    ResponElimina
  4. Quina combinació més curiosa! em sembla molt original, Laura, experimentar amb altres sabors és molt bona idea. No m'imagino com quin gust deu tenir auesta comfitura de bolets dolça, però fa bona pinta! ;-D

    Petonets

    ResponElimina
  5. Una receta bien original y seguro que deliciosa.ç
    besos

    http://lacocinadelagatacuriosa.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  6. Sensacional, quina presentació i quina combinació de sabors més exquisides.
    Salutacions

    ResponElimina
  7. Quina delicia!
    Original, delicada i sofisticada, m'encanta... el més dificil es trobar rossenyols és clar...
    Petonets i m'apunto l'idea!!!
    Palmira

    ResponElimina
  8. Laura, simplement espectacular!!!! moltes felicitats, de veritat, ets una artista!!! ;)
    Petons

    ResponElimina
  9. Una mousse sorprenent amb la confitura de bolets. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  10. Que va guanyar un fricandó davant d'aquesta meravella? A mi se m'estan traient les ganes de participar a concursos... jajaja Jo et donaria un super premi, que te'l mereixes! IMPRESSIONANT NINA!!
    Moltes gràcies per participar!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  11. Quina canya de recepta!!! sorpresa m´he quedat amb aquesta confitura!!! Felicitats!!!

    ResponElimina
  12. Molt original!!! Deu ser un contrast de gustos brutal. I a sobre te una presentacio molt maca. Petons!

    ResponElimina
  13. Ara mateix, se m'han quedat els ulls com a plats!!! Quina "pintassa", q original, i quines fotos més maques :) Felicitats :)

    ResponElimina
  14. Laura, com sempre una proposta d'allò és. De les fotos ja ni et dic...
    Nani

    ResponElimina